Rodna ravnopravnost baza napretka svakog društva

Rodna ravnopravnost baza napretka svakog društva

24/12/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas, na svečanosti povodom uručenja godišnjih priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji, da su ženska prava ljudska prava i da je rodna ravnopravnost osnova napretka svakog društva.

Godišnja priznanja za 2021. godinu, koja ovo koordinaciono telo dodeljuje, u saradnji sa UN Women i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, uručena su Opštini Tutin za rad lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, Opštini Crna Trava za angažovanje i koordinaciju lokalne samouprave i drugih aktera na polju unapređenja rodne ravnopravnosti, Gradu Novom Sadu za rodno odgovorno budžetiranje i Gradu Kragujevcu i Opštini Knić za odgovor na ublažavanje posledica epidemije koronavirusa.

Individualna priznanja uručena su profesorki Neveni Petrušić za doprinos unapređenju javnih politika, praksi i uticaj na društvo, Silviji Nešić za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti, kompaniji „Ikea“ za doprinos unapređenju radnih prava žena i muškaraca i usklađivanju privatnog i profesionalnog života, glumici Mileni Radulović za javno zagovaranje za unapređenje položaja žena i novinarki Ivani Mastilović Jasnić za doprinos nesenzacionalističkom izveštavanju o nasilju nad ženama i rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović je izrazila zahvalnost Kragujevcu, Novom Sadu, Kniću, Crnoj Travi i Tutinu jer su pokazali da su sposobni da stvaraju jednake uslove za žene i muškarce i da se bore u godini pandemije koja je nepovoljno uticala na položaj žena.

Počastvovana sam što danas stojim ispred ovih sjajnih žena i muškaraca i što smo uručili priznanja koja pokazuju šta znači borba za jednake mogućnosti, rušenje prepreka i stereotipa i pravljenje koraka ka društvu oslobođenom diskriminacije i nasilja, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je iskazala zahvalnost dobitnicima u ime svakog građanina i građanke Srbije i u ime svake devojčice koja treba da odrasta u takvom društvu.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović istakla je da su ova priznanja dokaz zajedničke borbe za rodnu ravnopravnost, pri čemu je izrazila nadu da će naredna godina biti bolja u stvaranju društva jednakosti, ravnopravnosti i socijalne pravde.

Glumica Milena Radulović zahvalila je Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i UN Women na uručenom priznanju za doprinos javnom zagovaranju za unapređenje položaja žena.

Hvala vam jer ste prepoznali i nagradili moju i borbu svih devojaka da prijavimo nasilje i da unapredimo odnos žena prema samima sebi, rekla je ona.

Direktor kompanije „Ikea“ za Srbiju Strahinja Urošević rekao je da ova kompanija pruža jednake šanse i tretman svim zaposlenima, dodavši da je ovo priznanje predstavlja i čast i obavezu da se nastavi sa stvaranjem jednakih uslova i rodno ravnopravno okruženje.