Važnost saradnje i komunikacije sa osobama sa invaliditetom

Važnost saradnje i komunikacije sa osobama sa invaliditetom

23/12/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, u okviru aktivnosti koje Ministarstvo realizuje u okviru kampanje „Srbija bez barijera“, posetila je Treću beogradsku gimnaziju sa predstavnicima mladih osoba sa invaliditetom Tijanom Simić i Jovanom Lazić, koje su učesnice projekta „Upoznaj me“.

 

Barošević je u razgovoru sa učenicima ove gimnazije i njihovom direktorkom Olgom Čokaš istakla važnost saradnje i komunikacije sa osobama sa invaliditetom, kao i to da su učesnici projekta „Upoznaj me“ mlade osobe sa invaliditetom koje su osnažene i vidljive u društvu.

Takođe, ona je mladim osobama sa invaliditetom poručila da treba da sanjaju velike snove, koje će zajedno, uz podršku države i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i ostvariti.

Pomoćnica ministra je istakla da je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u 2021. godini podržao realizaciju različitih projekata koji su, između ostalog, imali za cilj podizanje svesti društvene zajednice o osobama sa invaliditetom i obezbeđivanje uslova za njihovo uključivanje u sve oblasti društvenog života.

Prema njenim rečima, za osobe sa invaliditetom izuzetno je važno da budu prihvaćene i prepoznate kao ravnopravni članovi društva i zato je učenicima srednjoškolskog uzrasta potrebno ukazati na to da samo zajedno sa svojim vršnjacima, osobama sa invaliditetom, mogu da ostvare sve svoje snove i da jedni druge razumeju i uvek podrže na pravi način.

 

Barošević je podsetila i na to da je uz podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom pokrenuta Akademija za mlade lidere sa invaliditetom koju pohađaju mlade osobe sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije.

Čokaš je istakla da su za učenike srednjoškolskog uzrasta izuzetno važni saveti i smernice za komunikaciju sa osobama sa invaliditetom, kao i da je ova gimnazija otvorena za saradnju i učešće u realizaciji inovativnih programa i aktivnosti koji će doprineti podizanju svesti o osobama sa invaliditetom.

Tijana Simić i Jovana Lazić su u razgovoru sa učenicima Treće beogradske gimnazije govorile o tome da su mladi sa invaliditetom jednaki sa svojim vršnjacima, ukazujući im na to da razlike među njima ne postoje.

Kako kažu, kroz projekat „Upoznaj me“, učenicima će biti omogućeno da bolje razumeju osobe sa invaliditetom i njihove potrebe, a samim tim i poboljšaju međusobnu komunikaciju.