Izuzetno uspešna godina ekonomskog oporavka

Izuzetno uspešna godina ekonomskog oporavka

23/12/2021 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije, na kojoj su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima tokom 2021. godine koje utiču na BDP i na kojoj je bilo reči i o planovima za predstojeću godinu.

 

Na sednici je konstatovano da se ova godina završava kao izuzetno uspešna godina oporavka u odnosu na prethodnu, pandemijsku, ali da svakako treba posebnu pažnju obratiti na izazove koji se očekuju, a to je posebno energetika, imajući u vidu složenu situaciju u Evropi.

Na sednici je posebno naglašeno da ne treba zanemariti ni činjenicu da se ne može u potpunosti uticati i na prelivanje uvozne inflacije iz zemalja u okruženju.

Brnabić je istakla da je neophodno staviti fokus na prvi kvartal naredne godine i na planiranje kapitalnih projekata vrednih preko pet miliona evra.

 

Kada je reč o inflaciji, očekuje se njeno blago povećanje početkom godine, ali i povratak na planirani nivo tokom godine, naglašeno je na sednici.

Ministri, članovi Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP, podneli su izveštaj o realizovanim projektima i planovima za narednu godinu.