Omikron soj još nije zvanično potvrđen u Srbiji

Omikron soj još nije zvanično potvrđen u Srbiji

23/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je omikron soj koronavirusa prisutan u Srbiji, iako još nije zvanično otkriven, ali da već ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku.

 

Lončar je sinoć za Euronews rekao da su ti pacijenti došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih, kao i da je pitanje dana kada će se on sekvencionirati i kada ćemo moći da izađemo zvanično sa podatkom da smo ga otkrili.

On je konstatovao da su postojeće mere za sada dovoljne za trenutan broj novozaraženih, te da će mere koje su na snazi danas važiti i za doček Nove godine, 31. decembra.

Naime, važiće kovid propusnice i oni koji idu u lokale na doček moraće da budu vakcinisani ili da imaju negativan test, naglasio je ministar i ukazao na to da će tokom proslava na otvorenom biti pojačane kontrole, ali da bi i organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i urade svoj deo posla.

Lončar je preneo da Krizni štab često održava sastanke po manjim grupama, kao i da se medicinski deo tog tela sastaje sa predsednicom Vlade, s tim što ti međusobni sastanci nisu uvek medijski ispraćeni.

Prema njegovoj oceni, uvođenje kovid propusnica na 24 časa ne bi poboljšalo situaciju, budući da je nemoguće sve iskontrolisati, ali su one doprinele povećanju interesovanja mladih za vakcinaciju.

Ministar je potvrdio da je od danas u protokolu novi antivirusni lek koji će biti korišćen u zdravstvenim ustanovama, ocenivši da je to još jedna dobra stvar za sve one koji se u ovom momentu razbole.

On je napomenuo da Komisija za analizu smrti tokom pandemije još nije završila svoj rad i da ga neće ni završiti u narednih par godina, navodeći da to neće završiti uskoro nijedna komisija u svetu, jer mora da se uradi najmanje četiri ili pet analiza.

Lončar je, govoreći o požaru u novoj zgradi Kliničkog centra Srbije, objasnio da je došlo do varničenja prilikom radova na drugom spratu i da je varnica pala na nivo -1, u prostoriju koja je trebalo da se radi u fazi dva.

Prema njegovim rečima, pacijenti i osoblje će ući u taj objekat tek kad on bude dobio sve dozvole i sve u njemu bude ispitano, naglasivši da to mora da se sprovede pre proleća.