Za ekološke projekte u opštini Varvarin 21 milion evra

Za ekološke projekte u opštini Varvarin 21 milion evra

22/12/2021 Off By BERB

Foto: Đorđe Krstić/MGSI

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović prisustvovao je danas početku radova na izgradnji 45 kilometara nove kanalizacione mreže u opštini Varvarin, koja će dobiti i četiri nova postrojenja za preradu otpadnih voda.

 

 

Momirović je istakao da će projekat izgradnje komunalne infrastrukture „Čista Srbija“, uz izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najsavremeniji auto-put u Jugoistočnoj Evropi, biti od velikog značaja ne samo za građane Varvarina, Ćićevca, Pojata, Kruševca, Vrnjačke Banje i Kraljeva, već i za čitavu našu zemlju.

On je precizirao da je izdvojen 21 milion evra za ekološke projekte u Varvarinu, a pored mesne zajednice Obrež, na još tri lokacije u toj opštini biće izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda, ali i kanalizaciona infrastruktura.

Ministar je ukazao na to da se trenutno ulaže u izgradnju potpuno nove kanalizacione i kolektorske mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u više od dvadeset lokalnih samouprava.

Plan je da se u naredne četiri godine uloži više od četiri milijarde evra kako bi Srbija dobila komunalnu infrastrukturu kakvu imaju Francuska, Nemačka i Austrija, naglasio je Momirović.

Predsednica Opštine Varvarin Violeta Lutovac Đurđević navela je da je planirano da se za godinu dana završi kanalizaciona mreža i do 2023. godine celokupna izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda.

 

U opštini Varvarin u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 44.738,63 metara kanalizacione mreže i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda (Varvarin, Varvarin selo, Obrež i Gornji Katun).

Ukupna vrednost projekta u opštini Varavarin je 21.077.382 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).