Odnosi i saradnja Srbije i Turske na najvišem nivou

Odnosi i saradnja Srbije i Turske na najvišem nivou

22/12/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom o saradnji, bilateralnim odnosima i o postignutim rezultatima u projektnoj i privrednoj saradnji Srbije i Turske.

 

Brnabić je ocenila da su odnosi i saradnja dveju država trenutno na najvišem nivou, pre svega zahvaljujući izuzetnim odnosima predsednika Srbije i Turske i da daju rezultate ne samo u oblasti privredne saradnje i investicija, već predstavljaju dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira u regionu.

Kada je u pitanju privredna saradnja, premijerka je istakla da je zadovoljna činjenicom da postoji nesmanjeni interes turskih investitora za naše tržište, naročito u nerazvijenim delovima Srbije.

Turski investitori su, kako je navela, važan činilac sveukupnog rasta srpske ekonomije i velika podrška državi u borbi protiv nezaposlenosti i povećanja životnog standarda građana.

Šentop je ocenio da su odnosi naših država na istorijskom maksimumu i da predstavljaju primer saradnje drugim zemljama.

On je čestitao Srbiji na otvaranju novog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom i istakao podršku Turske procesu evrointegracija.

Turska će, kako je naveo, i ubuduće nastaviti da pruža podršku stabilnosti regiona, kao i Srbiji, koja predstavlja veoma važan činilac u širenju regionalne saradnje.

Kada je u pitanju ekonomija, Šentop je istakao da se povećava interesovanje za turska uluganja na ovom tržištu, a da je očekivanje da će trgovinska razmena u ovoj godini dostići dve milijarde dolara.

Predsednik turske skupštine je ocenio da je za privredu od izuzetnog značaja otvaranje nove avio-linije Beograd–Ankara, kao i planovi za povećanje broja direktnih avio-linija na relaciji Beograd–Istanbul u narednoj godini.

Potencijal saradnje u oblasti turizma, kako je istakao, takođe je nametnula potreba boljeg povezivanja naših država.

Sumirajući zajedničke projekte, Brnabić je istakla da su posebno značajni oni u oblasti obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, koja se odvija kroz pomoć turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Obnova i očuvanje zajedničke kulturne baštine od velike je važnosti i povezuje dva naroda nekada čvršće nego privredna i druga saradnja, ocenila je premijerka i dodala da će pružiti svu podršku tome da se ovakva praksa nastavi i u budućnosti.