Na samitu “Otvoreni Balkan” u Tirani potpisano više sporazuma

Na samitu “Otvoreni Balkan” u Tirani potpisano više sporazuma

21/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: FoNet/AP

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije – Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju “Otvoreni Balkan”.

 

Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu omogućiće uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje.

Predsednik Srbije i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije potpisali su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu potpisali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Albanije Frida Krifca i zamenik ministra poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpisali su ministri finansija Siniša Mali i Delina Ibrahimaj.

Sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje potpisan je na marginama samita.

Vučić je, na sednici inicijative „Otvoreni Balkan“ posvećenoj poljoprivredi, istakao da potpisani Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje otvara velike mogućnosti za pospešivanje trgovinske razmene, koja bi uskoro mogla dostići nivo od milijardu evra.

On je preneo da su tri države spremne na saradnju u mnogim oblastima, a da je poljoprivreda jedna od najvažnijih kojoj će se posvetiti u narednom periodu.

Predsednik je, međutim, ukazao na to da nije reč samo o slobodom protoku namirnica ili sirovim proizvodima, već o saradnji i u oblasti veštačke inteligencije, robotike, IT industrije, koji mogu podržati razvoj poljoprivrede u budućnosti.

Srbija sa Albanijom ima trgovinsku razmenu u poljoprivredi u vrednosti od 70 miliona evra, a sa Severnom Makedonijom od 216 miliona evra, rekao je Vučić, dodavši da su to male vrednosti, ali da je uveren u to da se uskoro može dostići nivo od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma omogućiće ubrzanje procesa razmene poljoprivrednih proizvoda i smanjenje gubitaka zbog dugog čekanja na granici.

Prema njegovim rečima, potencijali za rast su beskonačni, a kada se čuje podatak da razmena u poljoprivredi može preći vrednost od milijardu evra, to pokazuje koliko ova saradnja može biti značajna za BDP zemalja učesnica.

On je naveo i da postoji puno instituta, institucija i organizacija koje treba da se povežu, pri čemu je podržao ideju premijera Albanije Edija Rame da se na sledeći sastanak pozovu te institucije.

Predsednik Republike je najavio da će u maju ili julu u Beogradu u okviru samita Albanije, Severne Makedonije i Srbije biti organizovan zajednički vinski sajam, pri čemu je izrazio nadu da će ta manifestacija privući i mnoge i druge iz regiona, ne samo Zapadnog Balkana, već šire.

Gde god budemo mogli, pojavićemo se zajedno, a u Briselu ćemo se pojaviti zajedno kada tražimo rešenja za zelene trake, rekao je Vučić i dodao da sporazumi koji su danas potpisani praktično odmah stupaju na snagu.

Moramo da završimo sve oko elektronskog potpisa, tu smo blizu, i kada to završimo, onda nemamo više problema ni sa radnim dozvolama, ni sa bilo čim, naglasio je predsednik Republike.