U 2022. godini više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

U 2022. godini više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

21/12/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji tri osnovne škole i predškolske ustanove u Užicu, da je država obezbedila dovoljno sredstava za unapređenje energetske efikasnosti, jer je to nacionalni projekat i cilj.

 

Mihajlović je istakla da će u narednoj godini biti uloženo više od 200 miliona evra kako bi se smanjila potrošnja energije, jer se u Srbiji troši i do četiri puta više nego što je prosek u zemljama EU.

Potpredsednica Vlade je navela da se energetska politika naše zemlje ne zasniva samo na tome koliko ćemo energije da proizvedemo i potrošimo, nego i na merama koje smo uspostavili ove godine, a podizanje energetske efikasnosti je jedna od tih mera.

Ona je napomenula da projekat o sanaciji tri osnovne škole i vrtića u Užicu predstavlja primer za to kako država pomaže i podstiče unapređenje energetske efikasnosti, dodavši da vrednost radova, koji počinju 17. januara, iznosi 1,8 miliona evra.

Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80 odsto, a potrošnja za grejanje za 70 odsto. Pored toga, važno je i što će i deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove, rekla je ona.

Mihajlović je najavila da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade svi.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da taj grad ulaže posebne napore za unapređenje energetske efikasnosti i zahvalila Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci.

 

Ove godine smo za unapređenje energetske efikasnosti izdvojili 50 miliona dinara, a naredne ćemo za tu namenu povećati budžet za skoro 20 miliona. Realizovali smo niz projekata sa Ministarstvom, a imamo spremljene projekte i za narednu godinu, rekla je Raković Radivojević.

Predstavnik Ambasade Švajcarske u Srbiji Žan-Luk Eš rekao je da njegova zemlja podržava unapređenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom rudarstva i energetike na sprovođenju projekata koji su deo zelene agende.

Slavimo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti, dodao je Žan-Luk Eš.