SIGMA prepoznala Srbiju kao regionalnog šampiona u pružanju usluga

SIGMA prepoznala Srbiju kao regionalnog šampiona u pružanju usluga

21/12/2021 Off By BERB

Foto: MDULS

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović izjavila je danas da je godišnji Izveštaj SIGMA prepoznao Srbiju kao regionalnog šampiona po pitanju usluga i po postignućima ju je stavio iznad regionalnog proseka u četiri od šest oblasti reforme javne uprave.

 

Obradović je, na onlajn događaju povodom predstavljanja SIGMA Izveštaja za Republiku Srbiju, navela da je prepoznat naš napredak, kao i svi rezultati koje smo postigli u okviru principa reforme javne uprave, koji ostaje jedan od tri stuba našeg procesa pristupanja EU.

Ona je naglasila da je ovo jasan pokazatelj da su kapaciteti srpske administracije znatno ojačani, te dodala da je napredak Srbije prepoznat i u okviru Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

U godini za nama, uprkos svim izazovima, uspeli smo da usvojimo niz strateških dokumenata. Nova Strategija reforme javne uprave doneta je u aprilu, a prvi put je reformi lokalne samouprave posvećen poseban segment. Nastavljen je i napredak u razvoju eUsluga, što je značajno olakšalo odgovor administracije na pandemiju COVID-19, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, digitalizacija i stvaranje uprave usmerene ka građanima i njihovim potrebama ostali su najvažniji prioriteti Vlade, sa ciljem da javna uprava postane moderan i efikasan servis.

Obradović je navela da je izvestan napredak ostvaren i u oblasti pristupa javnosti informacijama nacionalnih institucija zahvaljujući nacionalnom Portalu otvorenih podataka, a ukazala je i na Centralni registar stanovništva koji objedinjuje 13 različitih baza podataka, a pokrenut je u novembru prošle godine.

Narodna skupština je, kako je napomenula, nedavno usvojila neke od ključnih zakona iz oblasti osnovnih ljudskih prava, poput Zakona o zaštitniku građana i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ostajemo posvećeni daljem razvoju uprave po meri svih nas kako bismo dodatno unapredili kvalitet života građana i doprineli daljem ekonomskom razvoju društva, sa jasnom vizijom i nedvosmislenim opredeljenjem da time obezbedimo dalji napredak Srbije na putu evrointegracija, zaključila je ministarka.

Na današnjem onlajn događaju učestvovala je i državna sekretarka Maja Mačužić Puzić.