Srbija garant mira, stabilnosti i napretka u regionu

Srbija garant mira, stabilnosti i napretka u regionu

21/12/2021 Off By BERB

Foto: Đorđe Krstić

 

Izaslanica predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da je na temeljima slobode koja je izvojevana u Drugom svetskom ratu, Srbija danas značajan činilac i garant mira, stabilnosti i napretka na prostorima Zapadnog Balkana.

 

Kisić Tepavčević je, na obeležavanju 80-godišnjice formiranja Prve proleterske narodnoslobodilačke brigade, ocenila da je Srbija danas ekonomski jaka i razvijena, privredno snažna, stabilna, vojno neutralna i, kao lider u regionu, garant boljeg života svih njenih građana.

Negovanje slobodarskog duha, nezavisnosti, ravnopravnosti, gajenje dobrosusedskih odnosa, poštovanje principa pravne države, ljudskih i građanskih prava i sloboda jesu ideali koje danas u punoj meri baštinimo i na kojima se temelji put kojim idemo i na kojem gradimo još bolju, jaču i napredniju Srbiju, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka je rekla i da je Srbija, boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu, pokazala da je ta borba u korenu njenog naroda i da je naša zemlja u tom periodu imala jedan od najjačih antifašističkih pokreta na svetu.

Ona je dodala da je Prva proleterska udarna narodnooslobodilačka brigada bila prva partizanska brigada u okupiranoj Jugoslaviji koja je nosila epitet elitne jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Drugi svetski rat ostavio je za sobom tragične posledice masovnog stradanja nedužnih, kao i velika materijalna razaranja. Drugi svetski rat iznedrio je i antifašistički pokret, čije nasleđe baštini velika porodica evropskih država, gradeći prosperitetnu budućnost novim generacijama, naglasila je Kisić Tepavčević.