Пуштен у рад први Open Data Hub

Пуштен у рад први Open Data Hub

21/12/2021 Off By BERB

Фото: ite.gov.rs

 

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, др Михаило Јовановић и амбасадорка Уједињеног Краљевства, Њ.Е. Шиан Маклаод данас су званично пустили у рад први Open Data Hub.

 

 

Овај хаб представља дигиталну платформа имају за циљ да умрежи све појединце, организације, институције државне управе, градове и општине како би се омогућио још бољи развој услуга електронске управе и иницијатива који се базирају на употреби отворених података.

„У Open Data Hub-у смо окупили групу експерата који ће континуирано пружати подршку свима који желе да раде са отвореним подацима. Сама платформа Open Data Hub намењена је за информисање, едукацију и умрежавање свих талентованих појединаца и представља следећи корак ка паметном коришћењу података за доношење квалитетних јавних политика, развој привреде и свеукупни напредак друштва. Реконструкцијом зграде Ложионица, овај хаб добиће и свој матични простор како бисмо све таленте и младе иноваторе окупили под једним кровом.”, изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу, др Михаило Јовановић.

Платформа Open Data Hub , доступна на адреси www.hub.data.gov.rs омогућава корисницима да на једном месту пронађу едукативне материјале о начинима коришћења и објављивања отворених података, да се информишу о доступним изворима финансирања за иницијативе које користе отворене податке, као и да се пријаве за радионице и обуке, без обзира на тренутни ниво знања о овој области.

„Поносна сам што смо били уз Канцеларију од првог дана и што смо подржали њихове напоре и успехе, као нпр. помоћ Канцеларији кроз пројекат Дигиталне трансформације вредан 2 милиона евра, развој сервиса еБеба, регистрацију имовине на једном месту, развој 100 електронских услуга за привреду. У отворене податке смо кренули од нуле, а данас имамо више од 1200 сетова података. Тиме смо омогућили грађанима да имају бољи увид у рад органа јавне управе, али смо им олакшали и обављање свакодневних активности и послова. Отворени подаци имају и своју економску вредност. Процењује се да је вредност британске индустрије отворених података, у којој раде хиљаде људи, 88 милијарди евра,“ изјавила је британска амбасадорка, Њ.Е. Шан Маклауд.

„Како би читаво друштво могло да искористи могућности које пружају отворени подаци важно је да информације о њиховој употреби буду једнако доступне свима. Уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, УНДП помаже изградњу екосистема отворених података у Србији, како би омогућио побољшање квалитета јавних услуга и допринео економском расту земље. Верујемо да ће Open Data Hub допринети развоју нових корисних сервиса и иницијатива базираних на отвореним подацима које ће побољшати свакодневни живот грађана. – објаснила је Јелена Ружичић, руководилац сектора за компететивну дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

Процене на нивоу ЕУ говоре да ће до 2025. године тржиште отворених података имати вредност између 200 и 334 милијарде евра и да ће генерисати између 1 и 2 милиона нових радних места. Исте процене говоре да су до сада грађани ЕУ уштедели 27 милиона сати у јавном превозу захваљујући отвореним подацима који омогућавају бројне апликације и на тај начин грађанима омогућавају лакше и брже кретање по граду.

Open Data Hub је покренут у оквиру пројекта „Отворени подаци за одрживи развој“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу (ИТЕ), а уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.