Konstituisana Radna grupa za eksternu kontrolu JBS

Konstituisana Radna grupa za eksternu kontrolu JBS

21/12/2021 Off By BERB

Foto: MDULS

 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održana konstitutivna sednica Radne grupe za eksternu kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska, koju je obrazovala Vlada Republike Srbije.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je, otvarajući sednicu, naglasila da je ovo početak jednog procesa koji ima za cilj unapređenje i povećanje transparentnosti, odnosno podizanje poverenja građana u tačnost podataka koji se vode u biračkom spisku.

Birački spisak nikad nije bio ažurniji. Digitalizacijom službenih evidencija i njihovim povezivanjem sa biračkim spiskom obezbedili smo ažurnost podataka na dnevnom nivou, poručila je Obradović.

Zadaci Radne grupe za eksternu kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska vezani su za različite analitičke izveštaje o stanju podataka u jedinstvenom biračkom spisku, kao i statističke podatke vezane za broj promena u biračkom spisku.

U izvršavanju zadataka Radne grupe, obrada podataka o ličnosti će se vršiti u skladu sa načelima i pravilima zaštite tih podataka.

Stručnu i administrativno-tehničku potporu Radnoj grupi pruža Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.