Novi blok B3 u Kostolcu gotov za godinu i po dana

Novi blok B3 u Kostolcu gotov za godinu i po dana

19/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, tokom posete Termoelektrani Kostolac, da će novi blok u izgradnji B3 snage 350 megavata biti gotov za oko godinu i po dana.

Vučić je istakao da će, posle više decenija neulaganja u nove termokapacitete, biti veliko osnaženje za naš elektroenergetski sistem kada taj blok bude u pogonu, krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

On je dodao da će novi blok B3 proizvoditi između 4.000 i 5.000 megavat sati dnevno.

Predsednik je preneo da je trenutno bez struje oko 500 priključaka što je na nivou statističke greške i skoro tri puta manje nego prošle godine na Svetog Nikolu i dodao da se radi na otklanjanju kvarova.

On je čestitao ljudima iz Elektrodistribucije, EPS-a i EMS-a, naglasivši da je mreža stabilna, kao i rudarima koji su na kopovima juče iskopali 34.000 tona i prebacili normu za 13 odsto.

Juče je potrošnja bila 116.830 megavat sati, mi smo proizveli oko 99.000, ostalo smo uvezli. Pre nekoliko dana imali smo samo 70.000, rekao je Vučić i dodao da su radni dani problem jer industrija odlično radi.

Prema njegovim rečima, u TENT-u trenutno radi sedam od osam blokova, ali ne punom snagom jer se blato zadržalo, pa se dodaje mazut, čiji nedostatak se rešava sa Iranom i Azerbejdžanom.

Prema njegovim rečima, obezbeđeno je građanima dobro stabdevanje strujom uz istu cenu koja je, ne računajući Ukrajinu i Gruziju, ubedljivo najniža u Evropi, iako sada plate u Srbiji nisu najniže.

Vučić je poručio da je gotovo nemoguće da energetski sektor opet iznenade veliki kvarovi, procenivši da će zima proći bez velikih problema, te da građani neće gotovo ništa osetiti zbog energetske krize.