Обновљени фасада и кров зграде Привредног суда у Београду

Обновљени фасада и кров зграде Привредног суда у Београду

20/12/2021 Off By BERB

Foto: mpravde.gov.rs

 

Министарка правде Маја Поповић присуствовала је обележавању завршетка радова на рестаурацији и санацији фасаде и крова зграде Привредног суда у Београду, која је крајем 2020. године заштићена као део просторне, културно-историјске целине „Подручје уз Улицу кнеза Милоша“.

 

„Изузетно ми је задовољство што данас имамо прилику да присуствујемо отварању ових радова. Тим поводом се посебно захваљујем заменику градоначелника Горану Весићу, који је препознао значај реновирања једног од бисера наше архитектуре и културне баштине, и помогао Министарству правде у његовој рестаурацији и санацији, на задовољство грађана и запослених у Привредном суду у Београду“, рекла је министарка Поповић, додајући да Министарство правде тренутно улаже значајна средства у реновирање и изградњу више од 10 правосудних објеката и ради на великим пројектима, попут изградње Палате правде у Крагујевцу, али и другим пројектима у Крушевцу и Нишу.

Након што се захвалила Јавном комуналном предузећу „Јавно осветљење“ Београд, које је урадило декоративну расвету, министарка је нагласила да ово ипак није крај напорима за очување овог здања. У том циљу, истакла је да Министарство правде, у складу са својом планском политиком улагања у унапређење правосудне инфраструктуре, планира да реновира санитарне чворове за грађане и запослене и обезбеди санитарне чворове за особе са инвалидитетом и особе смањене покретљивости, као и да замени унутрашњу столарију и подове.

Председник Привредног суда у Београду Јован Јовановић захвалио се Граду Београду и Министарству правде Републике Србије, истичући да је ово јединствена прилика да локална самоуправа помаже реконструкцију и изградњу једне правосудне институције.

„Овај подухват је доказ како заједнички можемо да радимо и побољшамо услове запослених у правосуђу заједничком сарадњом. Имамо обавезу да, када можемо, помогнемо у обнови судова на територији града Београда. Увек ћемо бити спремни да се одазовемо позиву људи из правосуђа, које је у служби и београдског становништва“, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић, нагласивши да Град Београд тренутно ради на пројекту који подразумева обезбеђење простора за Извршно одељење Прекршајног суда у Београду.

 

Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић захвалила се Граду Београду и Министарству правде, који су својим средствима омогућили да фасада и кров буду обновљени, као и Јавном комуналном предузећу „Јавно осветљење“ Београд и извођачима који су омогућили да радови буду завршени у периоду од 1. марта до 30. новембра, истичући да је Завод за заштиту споменика културе града Београда спровео велики подухват како би дошло до саме реконструкције, почев од израде пројекта, преко праћења правних процедура неопходних за извођење радова, све до конзерваторског надзора.