Cena struje i gasa za domaćinstva neće se menjati

Cena struje i gasa za domaćinstva neće se menjati

19/12/2021 Off By BERB

Izvor/foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se cena struje i gasa za domaćinstva neće menjati ni pod kojim uslovima, napomenuvši da je to dogovoreno u petak na sastanku kod predsednika Aleksandra Vučića.

 

Brnabić je u intervjuu za Televiziju „Prva“ objasnila da će se nastojati da se za privredu naprave neki dugoročni ugovori kojima će oni imati stabilnost i konkurentnost.

Ovakve cene gasa i struje su nezabeležene u istoriji, svuda u Evropi one rastu, istakla je Brnabić, izrazivši uverenje da će se uspeti u tome da naši građani i privreda u tom smislu budu bezbedni.

Premijerka je rekla da gasa imamo, imamo i novac da ga platimo i po berzanskim cenama, ali je izrazila uverenje da ćemo i za te dodatne količine dobiti bolju cenu nego što ima bilo ko drugi.

Prema njenim rečima, predsednik Vučić je svojim autoritetom napravio takav pritisak i na Vladu i na preduzeće Srbijagas, da se do kraja 2020. godine završi magistralni gasovod i da se pusti 1. januara 2021. godine.

Mi danas ne bismo imali gas da to nismo uradili, naša privreda ne bi mogla da radi. Ne znam da li naši građani mogu da shvate šta to znači, prvo koliko je bilo teško da se taj magistralni gasovod završi u za godinu dana, to je investicija od oko milijardu i 500 miliona eura. Mi smo danas bezbedni, sigurni, tranzitna smo mreža za gasovod, rekla je Brnabić.

Ona je, takođe, naglasila da i dalje veruje u to da je havarija u Termoelektrani “Nikola Tesla”, posledica sabotaže, što ipak ne oslobađa odgovornosti ljude u lancu Elektroprivrede Srbije.

Meni je neverovatno da su svi kontrolni mehanizmi zakazali, od kopanja uglja, do stavljanja uglja na deponiju, gde je neko morao da vidi koja je količina tu jalovine, blata, do utovara toga. Čudno mi je da niko nije zapazio nedeljama pre i niko nije rekao ništa resornom ministarstvu i državnom vrhu, istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla da će direktor EPS-a podneti ostavku čim se uspostavi sistem.

Upitana ima li Srbija dovoljno struje, ona je izrazila uverenje da će snabdevanje biti stabilno i da će ljudi imati i struju i grejanje.