Svečano zatvoren 6. festival “Slika u pokretu”

Svečano zatvoren 6. festival “Slika u pokretu”

19/12/2021 Off By BERB

Foto: Lilit Andrić

Šesti festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije na filmu, sinoć je svečano zatvoren dodelom nagrada i projekcijom filma “The Pond”, reditelja Petra Pašića. 

Na svečanoj ceremoniji u Kulturnom centru Novog Sada, dodeljena su vredna priznanja. Ove godine, žiri Srpske asocijacije snimatelja po prvi put je dodelio zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u serijama snimljenih u poslednjih godinu dana u domaćoj srpskoj produkciji. Tako je zlatna plaketa pripala Bogdanu Baboviću za snimateljski rad u seriji “12 reči”. ⁣Srebrna plaketa za snimateljski rad u seriji uručena je Igoru Maroviću za seriju “Crna svadba”.⁣ Bronzane plakete pripale su Dušanu Ivanoviću za snimateljski rad u seriji “Kalkanski krugovi” i Marku Milovanoviću i Marku Mladenoviću za snimateljski rad u seriji “Vreme zla”.

O glavnoj i specijalnoj nagradi za snimateljski rad u filmu, odlučivao je tročlani žiri u čijem sastavu su bili vizuelni umetnik Čedomir Vasić i direktori fotografije Nic Morris i Aleksandar Ilić. Glavna nagrada koja je dodeljena uz podršku Asocijacije filmskih festivala Srbije za snimateljski rad pripala je direktoru fotografije filma “Oaza” Milošu Jaćimoviću, dok je specijalna nagrada za snimateljski rad u filmu otišla u ruke Gorana Volarevića, direktora fotografije filma “Toma”.  Direktor fotografije Miloš Jaćimović, poručio je sinoć: “Voleo bih da se zahvalim reditelju, glumcima filma, produkciji i kreativno-tehničkoj ekipi bez koje ovo ne bi bilo moguće. Hvala Srpskoj asocijaciji snimatelja za sve napore koje ulaže u profesionalni razvoj kao i svim članovima koji naporno rade na tome. Hvala organizatorima festivala i gradu Novom Sadu na fenomenalnom događaju koji su priredili. Hvala na nagradi.”

Pored ovih, uručena je i prestižna nagrada za životno delo.  Na osnovu odluke Srpske asocijacije snimatelja, ovo vredno priznanje pripalo je direktoru fotografije Miloradu Jakšiću Fanđu, za doprinos u kinematografiji. “Ne smete dozvoliti da se vaš rad i kreativni doprinost na filmu (i televiziji) – ni pod kojim uslovima obezvredi… Budite uporni u ostvarivanju svojih prava, držite do svog statusa i dostojanstva”, poručio je Milorad Jakšić Fanđo.

U četiri festivalska dana, na zadovoljstvo učesnika i publike, u zvaničnom takmičarskom delu programa, prikazano je osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje domaće produkcije, a pored glavnog, u okviru festivala “Slika u pokretu” održan je i prateći program – masterclass koji su vodili eminentni domaći direktori fotografije Aleksandar Ilić i Miloš Jaćimović, kao i izložba filmskih plakata “Tragovi jednog vremena”, postavljena u Kulturnoj stanici Eđšeg, koja je izazvala veliko interesovanje.

Kao i prethodnih godina, festival “Slika u pokretu” održan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Filmskog centra Srbije i Kulturnog centra Novog Sada.