POČEO FORUM ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ZAPADNOG BALKANA

POČEO FORUM ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ZAPADNOG BALKANA

02/06/2015 Off By
246549_devenport-foto-zoran-loncarevic_f

Majkl Devenport

Ranka Čičak

NIJE ideja da Vlada Srbije uđe u Evropsku uniju, već da celo društvo uđe u nju, rekao je danas u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, otvarajući dvodnevni Forum organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana. Devenport je takođe rekao da Srbija treba da razvija mehanizam saradnje s civilnim društvom i ukazao da će Evropska unija iz svog fonda IPA-2 povećati podršku civilnom sektoru Zapadnog Balkana sa dva na tri odsto budžeta tog fonda.

Skup u organizaciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK) okupio je stotinak predstavnika nevladinih organizacija Zapadnog Balkana, a visoki zvaničnik te organizacije, Jonut Sibijan je rekao da je zemljama-kandidatkinjama za prijem u EU potrebna jasna “mapa puta” i da reforme ne treba da budu samo ekonomske, već i socijalne.
“Ovaj region je krhak. Videli smo nasilna dešavanja u Makedoniji, veliko napuštanje Kosova, velike proteste u Bosni i Hercegovini. To je posledica ekonomske nesigurnosti, i zemljama regiona je potrebna mapa puta. Kad govorimo reformama, mislimo i na ekonomske, i na socijalne i hoćemo da u debati o reformama angažujemo i sindikate i poslodavce”, rekao je Sibijan uz ocenu da “socijalni partneri nisu dovoljno prisutni” u procesu reformi. Sibijan je rekao da je u zemljama Zapadnog Balkana “situacija teška”, s velikim brojem nezaposlenih mladih, s ljudima koji napuštaju sistem obrazovanja “i postaju faktor nestabilnosti”, a korupcija je široko rasprostranjena.
“Građansko društvo treba i dalje da insistira na tim temama u razgovorima s političarima”, ukazao je Sibijan, kao i na važnost poboljšanja kvaliteta zakonodavstva, slobode štampe, manjinskih prava, pristupa informisanju. Kako je ukazao, Evropa treba da podržava medijske organizacije i nezavisnost nacionalno-ekonomskih saveta. Takođe je rekao da je koncentracija vlasništva u medijima “opasna stvar” jer ne omogućava građanima da dođu do relevantnih informacija. Sibijan je ocenio da bez uključivanja NVO u razgovore o bitnim pitanjima, “situacija u zemljama Zapadnog Balkana neće moći da se poboljša”. Sličnog mišljenja je i direktorka Građanskih inicijativa, Maja Stojanović koja je rekla: “Ako ne uključujemo građane, ako ne razgovaramo s njima o njihovim potrebama, ne treba da očekujemo da će se poštovati pravna država, i da će ono što implementiramo kroz reforme, Živeti na održiv način. Ako Vlada (Srbije) ne shvati da je uključivanje bitno, nećemo moći da idemo napred”.<


DOGAĐAJI