„ELEKTROVOJVODINI“ SPREMAJU SUDBINU „NAFTAGASA“

„ELEKTROVOJVODINI“ SPREMAJU SUDBINU „NAFTAGASA“

02/06/2015 Off By

 

nenad-canak-1344022642-193639Predsednik LSV Nenad Čanak

UKIDANJE „Elektrovojvodine“ je velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine. Posle skoro šezdeset godina, pod maskom navodnih ušteda, preduzeće građeno našim parama, koje je profitabilno, biće ugašeno i pripojeno „Elektrodistribuciji Beograd“, koje je gubitaš.

Na isti način, kao što se radi sada, svojevremeno je gašen i centralizovan vojvođanski „Naftagas“ koji je onda kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Ruskoj Federaciji. Šest godina nakon “posla veka” dok izvlače vojvođansku naftu po najnižoj rudnoj renti u Evropi, Srbija je obaveštena da neće biti ništa od “Južnog toka”.
Sve ovo što se sada radi, radi se da bi na isti način bio centralizovan i prodat EPS.
Skupština AP Vojvodine se dva puta usprotivila gašenju „Elektrovojvodine“. Jednom 2012. godine i drugi put prošle nedelje. Svi pozivi pokrajinske administracije republičkoj vlasti i menadžmentu EPS da se nađu drugi modaliteti za reorganizaciju Elekroprivrede Srbije su izignorisani.
Sada je sasvim jasno šta vlast misli o Vojvodini i njenoj autonomiji. Ovo je nastavak ekonomskog, političkog, kulturnog i simboličkog krunjenja ne samo autonomije Vojvodine, nego i svega što u imenu ima reč i pojam Vojvodina.
Ako trunke časti i obraza imaju, generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i svi direktori distributivnih preduzeća koji su juče sa njim potpisali ugovor kojim pristaju na to da gase i poklanjaju sve što su generacije pre njih stvarale, morali bi da deponuju svoje pasoše, na barem deset godina.
Ili bi to država trebalo od njih da zahteva.
Moraju ostati ovde, a ne da odmah po prodaji EPS-a odu u inostranstvo za savetnike u nekim energetskim kompanijama, kao što je bio slučaj sa ljudima koji su reformisali bankarski sistem u ovoj zemlji. Doneli su izuzetno važnu i krupnu odluku i moraju ostati ovde da bismo mogli da ih za dve, pet ili osam godina, pitamo da li i dalje misle da je to što su učinili bila dobra ideja.
I da budu spremni da odgovaraju za svoje greške.


EKONOMIJA

.

kongresPETNAESTI KONGRES SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

Ranka Čičak PRAVO sa aerodroma , pošto se vratio iz Tirane u Beograd, predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić,

 

 

Danas je odrzana prva sednica rekonstruisane Vlade Srbije. Novi ministar finansija je Lazar Krstic, ministar odbrane Nebojsa Rodic, ministar za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj Igor Mirovic, ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Dragan Glamocic, a ministar privrede Sasa Radulovic. Novi ministar kulture i informisanje je Ivan Tasovac, ministar saobracaja Aleksandar Antic, ministar bez portfelja zaduzen za evropske integracije Branko Ruzic, ministar sporta i omladine Vanja Udovicic, ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanovic, a ministar bez portfelja zaduzen za Kosovo Aleksandar Vulin. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MARKO RUPENA/AV)

EVROPSKI BIZNIS KONGRES U BEOGRADU: ENERGIJA INTEGRIŠE ISTOK I ZAPAD

  Redakcija U BEOGRADU se danas održava 18. godišnja skupština Evropskog biznis kongresa, kojoj prisustvuju predstavnici 80 kompanija

 

 

regionalnaBEOGRAD: KONFERENCIJA GUVERNERA I VICEGUVERNERA CENTRALNIH BANAKA REGIONA

  Ranka Čičak   GUVERNERI centralnih banaka Crne Gore i Albanije, viceguverneri iz BiH, Makedonije, Slovenije i Turske

 

 

elektrovojvodinaLSV ĆE ZATRAŽITI OD VLADE SRBIJE DA ZAUSTAVI GAŠENJE ELEKTROVOJVODINE

  Biro za informisanje LSV   LIGA socijaldemokrata Vojvodine će zatražiti od Vlade Republike Srbije da zaustavi proces

 

 

socijalnoSOCIJALNO EKONOMSKI SAVET OCENIO POSETU MMF

SOCIJALNO EKONOMSKI SAVET REPUBLIKE SRBIJE DANAS JE U PAUZI SVOJE 57. SEDNICE PRED NOVINARIMA DOBRO OCENIO