POTPISAN SRPSKO BRITANSKI SPORAZUM O KULTURNOJ SARADNJI

POTPISAN SRPSKO BRITANSKI SPORAZUM O KULTURNOJ SARADNJI

02/06/2015 Off By

Zgrada-NM-2012-rsz44
Ranka Čičak

POMOĆNIK za međunarodnu saradnju srpskog ministra kulture i informisanja, Asja Drača Muntean i direktor Britanskog Saveta za Zapadni Balkan Toni O Brajan , potoisali su danas sporazum Ministarstava kulture dve zemlje o saradnji muzeja, stručnom osposobljavanju naši mladih profesionalaca u Velikoj Britaniji i o organizovanju konferencije o marketingu i komunikaciji institucija kulture u digitalnoj eri. Sporazum je potpisan pred novinarima, a prisustvovali su i ministar kulture Ivan Tasovac i britanski ambasador Denis Kif.
Sarađivaće se na posebnom programu jačanja kapaciteta osam muzeja iz Srbije. Program obuhvata strateško i umetničko planiranje, marketing i komunjikaciju institucija kulture sa posebnim naglaskom na digitalne komunikacije. Zatim prikupljanje novca i diversifikovanje izvora prihoda, kao i razvoj novih publika. Tako se zajednički organizuje konferencija Marketing i komunikacije institucija kulture u digitalnoj eri, koja će se održati 12. i 13. juna u Beogradu. Program stručnog usavršavanja u Engleskoj odnosi se na analitičare podataka i statistiku u oblasti kulture i na mlade stručnjake iz oblasti pozorišta i simfonijskih orkestara.
Kako je rekla pomoćnica ministra Asja Drača Muntean, ovaj će program važiti za naredne dve godine:
– Memorandum koji smo potpisali definiše tri programa saradnje. Prvi je okrenut ka jačanju kapaciteta lokalnih institucija kulture i njihovo regionalno umrežavanje. To znači edukacije na polju strateškog i umetničkog planjiranja, marketinga, komunikacije. Drugi program je stručno usavršavanjeza mlade profesionalce iz Srbije u Velikoj Britaniji. Pre svega u oblasti kulturne politike i izviđačkih umetnosti. Treći je organizacija konferencije o marketingu i komunikaciji institucija kulture u digitalnoj eri 12. i 13. juna. Ta konnferencija će biti razmena iskustva između profesionalaca iz Srbije i Engleske. Biće reči o izazovima koje su donele nove tehnologije, o prikupljanju nove publike. Izneće se primeri uspešne digitalne transformacje. Konferencija će pokušati da odgovori na nekoliko koljučnih pitanja – šta znači dobra komunikacija danas, kako od institucije napraviti brend, kako promeniti imidž neke institucijei kako privući novu publiku.Imaćemo goste iz Velike Britanije .
Toni O Brajan rekao je da je danas najveći izazov na svetu tehnička transformacija kulture. Važan je i razvoj novih publika. Ukoliko ne budemo radili na tome, šta će biti za deset godina? On je najavio i obeležavanje 400 godina od smrti Viljema Šekspira.
Engleski ambasador u Beogradu, Denis Kif , na lepom srpskom jeziku pohvalio je ovaj projekat kao značajan korak u srpsko engleskoj saradnji ove godine i u približavanju dve kulture:
– Dobra saradnja naših kultura već postoji. Prošle godine smo imali izložbu Henri Mura. Dogodine će biti obeležavanje Šekspirove godišnjice. Ministar Tasovac već je dosta uradio na jačanju kulture. Za nekoliko meseci biće otvoren Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a zatim i Narodni muzej. Nadam se da ćemo kroz ovaj sporazum o saradnji, uspeti da prenesemo iskustva britanskih muzeja i institucija u privlačenju nove mlade publike, koja je ključna za oživljavanje ovih hramova kulture.
Ministar kulture, Ivan Tasovac je rekao da Henri Mur obeležava kraj prethodne sezone, što se izložbi tiče:
– Ali, čini mi se da ovaj sporauzm koji smo potpisali predstavlja ulaganje u budućnost. Mi zapravo živimo u vremenu gde se tehnološki iz dana u dan svet dramatično menja. Ukoliko se institucije kulture budu ponašalena način kao u prethodnim vekovima, izgubiće kontakt sa sadašnjošću i mogućnost da grade novu publiku. Slično je i u medijima.Svedoci smo da mnogi od svetskih listova za koje nikada nismo pomislili da će izgubiti svoja štampana izdanja, u ovom trenutku prelaze potpuno na internet izdanja. Živimo u potpuno novoj realnosti i obaveza nam je da sve što predstavlja kulturne vrednosti iz naše prošlosti i današnjice na novi način predstavimo našoj publici. Na konferenciji 12 i 13 juna susrešćemo se sa stručnjacima iz Britanije. Urednici kulturnih rubrika i direktori naših glasila imaće priliku da razgovaraju o tome gde se zapravo nalazimo u ovom trenutku. Odgovornost za razvoj kulture ja na svima nama. Jasni su zadaci Ministarstva, odgovornost lokalnih samouprava i svakog pojedinca.
Tasovac se pohvalio dosadašnjim radom Ministarstva. Pomenuo je uspešno Bijenale u Veneciji, deset dana srpskih muzeja, koje je za to vreme posetilo 200 hiljada ljudi. Pre par dana otvorena je stalna postavka Muzeja nauke i tehnike u Vernjačkoj Banji. Juče je svačano otkrivena skulptura Mrđana Bajića . To je jedan od radova otkupljenih na konkursu Ministarstva kulture za otkup novih dela.krajbritanski savet.<


KULTURA

umetnik2IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MLADENA MIHAILOVIĆA

    Ana Marinović Biljana Ćalič UDRUŽENJE Kreativna Fabrika u okviru projekta Dosije Umetnik predstavlja izložbu fotografija Mladena

 

izložbaU ULIČNA GALERIJA U BEOGRADU OTVARA SE IZLOŽBA «KONVERZIJA»

Radomir Lazović   DANAS se u Beogradu, u 20 časova, u Uličnoj galeriji otvara izložba “Konverzija”, ruskog fotografa

slika1ČETVRTA SAMOSTALNA IZLOŽBA ANE MARINOVIĆ

PORED NOVIH RADOVA, POSETIOCI ĆE IMATI PRILIKU DA VIDE I RETROSPEKTIVU NJENOG DOSADAŠNJEG STVARALAŠTVA IZ OBLASTI PRIMENJENIH UMETNOSTI.

 

kolo.jpeg145ROĐENDAN ANSAMBLA KOLO

USPELI SMO DA U SVOJU KONCERTNU PREZENTACIJU UKLJUČIMO IDRUGE UMETNIKE, TAKO DA JE STVOREN JEDAN KREATIVNI TIM KOJISE