Rad na stabilizaciji elektroenergetskog sistema

Rad na stabilizaciji elektroenergetskog sistema

14/12/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se situacija u elektroenergetskom sistemu malo popravila u odnosu na jučerašnji dan, ali da je i dalje veoma ozbiljna.

Mihajlović je u Domu Narodne skupštine, na početku Ekonomist godišnje konferencije „Svet u 2022“  ponovila da je prioritet da se reši aktuelna kriza i održi stabilnost sistema.

Dobra vest je da Obrenovac dobija grejanje i stanje se popravlja, ali je i dalje veoma ozbiljno i time se bavimo sve vreme. Jedan od uzroka krize jesu elementarne nepogodne, koje su naročito uticale na distributivni sistem. Od jutros je oko 30.000 korisnika bez napajanja električnom energijom, a 800 trafostanica ne funkcioniše. Pre dva dana je bilo više od 136.000 korisnika i preko dve hiljade trafostanica je bilo van sistema, ukazala je Mihajlović.

Ona je ponovila da su prioriteti prevazilaženje krize i stabilizacija elektroenergetskog sistema.

Stvari se popravljaju, ali ima i drugih uzroka i faktora, ne samo nevreme, i bez obzira na razne komentare, i dalje stojim iza toga da je prvo potrebno da prevaziđemo krizu. Kriza je ozbiljna, uključila se cela država, sva ministarstva, ne samo Ministarstvo rudarstva i energetike, i zajedno radimo da sve probleme otklonimo. Kada to rešimo, svi drugi faktori na koje smo i ranije upozoravali naći će svoje mesto i pred Vladom i pred građanima, poručila je ona.