Dobrovoljna vatrogasna društva jačaju sistem zaštite i spasavanja

Dobrovoljna vatrogasna društva jačaju sistem zaštite i spasavanja

14/12/2021 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će dobrovoljna vatrogasna društva uz profesionalne vatrogasce-spasioce značajno doprineti jačanju sistema zaštite i spasavanja i većoj bezbednosti građana Republike Srbije, a snažan podsticaj tome imaće obuka pripadnika ovih društava koja je otpočela u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Zemunu.

 

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, koji je prisustvovao prvom danu obuke, istakao je da je to prva od 60 obuka koje će tokom sledeće godine biti održane u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova za pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Ova obuka je još jedan znak da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Sektor za vanredne situacije računaju na dobrovoljne vatrogasce, njihov doprinos većoj  bezbednosti građana, rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima, da bi se ovi plemeniti i požrtvovani ljudi osposobili da pomažu sugrađanima, komšijama, vatrogasci moraju da prođu ozbiljnu obuku, a danas je načinjen prvi korak u tom pravcu.

Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin istakao je da je obuka od izuzetnog značaja, jer dobrovoljni vatrogasci zajedno sa vatrogascima-spasiocima  treba da budu na istom zadatku i da zajedno spasavaju ljudske živote.

Ovo je prva klasa koja će krenuti sa obukom, rekao je Ćapin, koji se zahvalio ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu na podršci i na tome što je prepoznao ulogu dobrovoljnih vatrogasnih društava i pomogao unapređenju njihovih kapaciteta.