Cilj da u Srbiji studira što više stranih studenata

Cilj da u Srbiji studira što više stranih studenata

14/12/2021 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predstavio je danas na „ Ekspo 2020 Dubai” mogućnosti za studiranje stranih studenata u Srbiji kroz programe „Studiraj u Srbiji“ i „Svet u Srbiji“.

Ružić je rekao da je cilj Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u Srbiju privuče što veći broj stranih studenta i dodao da je naša zemlja prepoznata na globalnom nivou kao zemlja sa kvalitetnim visokoškolskim ustanovama.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da je internacionalizacija visokog obrazovanja u Srbiji jedan od prioriteta Strategije razvoja obrazovanja do 2030. godine.

Prema poslednjim podacima, na visokoškolske ustanove u Srbiji upisano je više od 10.000 stranih studenata. Naš strateški cilj je da ovaj broj povećamo privlačenjem studenata iz celog sveta, a ne samo iz regiona, ukazao je prvi potpredsednik Vlade.

On je rekao da je odobren i novi javni poziv za narednu školsku godinu za dodelu 200 stipendija za program „Svet u Srbiji”.

Na ovaj način omogućavamo stranim studentima da u Srbiji steknu akademska znanja, koja bi mogli da primene u svojim zemljama. Cilj projekta je da promoviše kulturu, tradiciju i visoko obrazovanje, naveo je on.

Ružić je istakao da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da sprovodi i inicijativu „Studiraj u Srbiji“, kako bi povećalo broj stranih studenata na našim visokoškolskim ustanovama.