Predstavljen dualni sistem obrazovanja na “Expo 2020 Dubai”

Predstavljen dualni sistem obrazovanja na “Expo 2020 Dubai”

12/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izrazio je uverenje da će predstavljanje obrazovanja Srbije i potencijala u oblasti nauke i istraživanja na “Expo 2020 Dubai” privući pažnju novih investitora, koji će uvideti prednosti ulaganja u našu zemlju.

 

Ružić je na prezentaciji „Dualno obrazovanje u Srbiji“, u Paviljonu Srbije na “Expo 2020 Dubai”, istakao da naša zemlja obezbeđuje efikasniji odgovor sistema obrazovanja na potrebe privrede i tržišta rada, tehnološke promene i potrebe za novim kompetencijama.

Naš nacionalni model dualnog obrazovanja, kako je rekao, pokazao se kao koristan, fleksibilan i perspektivan.

Prema njegovim rečima, sistemom dualnog obrazovanja obuhvaćeno je preko 10.000 učenika, dok je broj dualnih obrazovnih profila, koji se realizuju u 150 srednjih stručnih škola, narastao na 54.

Implementacijom ovog vida obrazovanja podiže se kvalitet stečenog znanja i veština i stvara se sistem gde kvalifikacija zaista predstavlja izraz stečenih kompetencija, što na kraju dovodi i do povećanja zapošljivosti mladih. Samim tim i privreda, investiranjem u obrazovanje, ulaže u svoje buduće zaposlene i na duži rok rešava problem u pogledu kadrova, objasnio je on.

Ružić je napomenuo da je, s obzirom na efekte Zakona o dualnom obrazovanju na nivou srednjeg obrazovanja, donet i Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Kompanije koje dolaze postavljaju kao uslov razvijen sistem dualnog obrazovanja, a njihovo opredeljivanje za Srbiju kao zemlju u kojoj žele da proširuju proizvodni proces, govori o tome da se nacionalni model dualnog obrazovanja razvija u pravom smeru, istakao je on.

 

Tokom boravka na „Expo 2020“, prvi potpredsednik Vlade se sastao sa ministrom obrazovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata Huseionom Ibrahimom Al Hamidijem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i nauke.

Ružić je na čelu delegacije Ministarstva koja će tokom boravka na „Ehpo 2020“ održati više sastanka i prezentacija, kao što je „Dualno obrazovanje u Srbiji“ u Paviljonu Srbije, obilazak Poslovnog centra Srbije u Slobodnoj zoni, konferenciji Serbia Investment Conference: Automotive, Railway & Chemical Industry, Paviljon Srbije.

Od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, Srbija će, zajedno sa više od 190 zemalja iz celog sveta, učestvovati na prestižnoj svetskoj izložbi „Expo 2020 Dubai“.

Tema učešća Srbije na Svetskoj izložbi je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.