Naučno-tehnološki park u Novom Sadu jedan od najboljih u ovom delu Evrope

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu jedan od najboljih u ovom delu Evrope

12/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je u Novom Sadu i zvanično pustila u rad Naučno-tehnološki park (NTP), istakavši da najveći grad Vojvodine sada ima jedan od najboljih naučno-tehnoloških parkova ne samo u Srbiji, već i u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Brnabić je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem uručila 20 ugovora velikim kompanijama, startapima i institutima koji će biti smešteni u NTP Novi Sad. Kako je poručila, cilj čitave investicije jeste povezivanje nauke i privrede, kao i dalji razvoj kompanija i talenata u oblasti tehnološkog razvoja.

Ona je podsetila na to da je pre godinu dana otvorena prva faza NTP-a u Novom Sadu i da su dosad u tom objektu bili centri za razvoj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a da od danas čitav NTP dobija svoju punu namenu.

Ovde postoji najbolji sistem, ovde je fakultet, kao i velike kompanije sa razvojnim centrima i startap inovacione kompanije koje će sarađivati sa njima i učiti od njih. To je jedinstven sistem, svojevrsna fabrika znanja i inovacija, navela je premijerka i naglasila da će u NTP u Novom Sadu raditi približno hiljadu najboljih inženjera u Srbiji.

Predsednica Vlade je prenela da već od sutra očekuje konkretne rezultate za prosperitet domaće privrede u celosti, koji će proizilaziti upravo iz novosadskog NTP-a.

Ona je napomenula da je 2016. godine oformljen Ministarski savet za informacione tehnologije i invenciono preduzetništvo, te da je ona vodila to telo koje je postavilo pred sebe ambiciozne ciljeve.

Prema tim ciljevima, kako je precizirala, do kraja 2022. godine u IT sektoru treba da bude otvoreno 15.000 novih radnih mesta, a da neto izvoz tog sektora dostigne milijardu i po evra.

Prema njenim rečima, 2016. godine neto izvoz IT sektora bio je 400 miliona evra, a Srbija je mnoge stvari iz tih ciljeva i ispunila.

Na kraju ove godine broj zaposlenih u IT industriji će preći 40.000, neto izvoz će biti veći od 1,2 milijarde evra, a ukupni izvoz će biti 1,8 milijardi evra. Dakle, do kraja 2022. godine ćemo sigurno prebaciti tu cifru od jedne i po milijarde evra neto izvoza IT industrije, predočila je ona.

U skladu sa tim, predsednica Vlade je konstatovala da je tako ispunjen cilj od bezmalo četiri puta većeg ostvarenog neto izvoza IT industrije u odnosu na 2016. godinu.

Ona je najavila da je cilj za 2025. godinu da ukupan izvoz IT sektora bude preko četiri milijarde evra, a da neto izvoz te industrije bude veći od dve i po milijarde evra.

U okviru NTP-a u Novom Sadu funkcionisaće i Institut za veštačku inteligenciju, koji je osnovan u tekućoj kalendarskoj godini. Ona je navela da je upravo taj institut uspeo da okupi veliki broj domaćih istraživača i naučnika koji su ranije napustili Srbiju.

Izgradnju NTP u Novom Sadu pomogla je Evropska investiciona banka sa približno 200 miliona evra, a kompanije, instituti i startapi koji su danas dobili ugovore, već od sutra počinju sa radom u toj novoj zgradi.

Premijerka je ranije danas, u kampusu u Novom Sadu, obišla gradilište nove zgrade Instituta Biosens i tom prilikom ocenila da radovi na izgradnji tog velelepnog objekta napreduju u okviru unapred zacrtanih rokova.

Prilikom obilaska objekta premijerki je, zajedno sa menadžmentom Instituta Biosens, izvođačima radova, predstavnicima Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, predočeno da bi građevinski radovi na toj zgradi mogli biti gotovi i pre roka, odnosno da bi zaposleni na Institutu doček 2023. godine mogli proslaviti u novim prostorijama.

Nakon obilaska, predsednici Vlade je predstavljena prezentacija sa preciznim rokovima, kao i planom izgradnje novog objekta koji će biti dom Instituta Biosens.

Radovi na ovom gradilištu traju od maja. Tu će nići zgrada koja će biti jedinstvena u zemlji, jer će, zahvaljujući apsorberima i seizmičkim izolatorima, omogućiti korišćenje osetljive opreme neophodne za razvoj nano elektronike, odnosno deo zgrade biće otporan na vibracije.

Naime, nova zgrada Instituta Biosens će u svom središtu imati jezgro koje praktično pliva na specijalnim gumenim nosačima i tako sprečava prenošenje spoljnih vibracija.

Kompletna zgrada Instituta Biosens finansira se preko projekta “Antares”, vrednog 28 miliona evra, a sami građevinski radovi na ovoj zgradi koštaju više od sedam miliona evra i finansiraju se iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Po završetku izgradnje objekta, ovaj višestruko nagrađivani naučno-razvojni institut više neće biti podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a zaposleni će dobiti daleko kvalitetnije uslove za rad i dalji napredak.

Biosens je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, koji je osnovan 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji.

Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-a u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi.