Za namensku industriju 145 miliona evra pomoći u prvom kvartalu 2022.

Za namensku industriju 145 miliona evra pomoći u prvom kvartalu 2022.

12/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: mod.gov.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u Nišu, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i ministrom finansija Sinišom Malim, održao sastanak sa predstavnicima odbrambene industrije iz cele zemlje.

 

Vučić je u obraćanju novinarima nakon sastanka rekao da je tom prilikom doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

Našli smo način da uložimo pomenuta sredstva, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansija, u kupovinu novih proizvodnih pogona, mašina i opreme, kako bismo mogli da osavremenimo naše fabrike i podstaknemo bolju proizvodnju, rentabilnost i bolje proizvode za našu vojsku, objasnio je on.

Takođe, kako je dodao, danas je doneta odluka i da država u naredniih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe – vozila i ubojna sredstva, municiju, mine rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra.

To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske industrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije, ukazao je predsednik i preneo da su sastanku prisustvovali predstavnici svih 13 naših fabrika odbrambene industrije i tri remontna zavoda – TRZ Čačak, TRZ Kragujevac i “Moma Stanojlović”, kao i njihova zavisna preduzeća.

Opredelili smo značajan novac za remontne zavode, za „Momu Stanojlović“, TRZ Čačak i TRZ Kragujevac, naveo je Vučić i poručio da će razvoj vojske biti značajno ubrzan u narednom periodu.

Predsednik je prethodno na Vojnom aerodromu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović” prisustvovao demonstraciji dejstava helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

Vučić se juče, drugog dana posete Nišavskom okrugu, sastao sa vrhom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa kojima je razgovarao o potrebama sistema odbrane i ulaganjima u vojsku.

On je prisustvovao i prikazu rada diviziona samohodnih top haubica “NORA B-52 M15” po temi “Divizion u podršci pešadijskim i oklopnim jedinicama u napadu”, u okviru kojeg su prikazana dejstva novoformiranog haubičko-topovskog diviziona Mešovite artiljerijske brigade Vojske Srbije.

Predsednik je posetio i Doljevac, gde je obišao renoviranu Javnu biblioteku, gde ga je dočekala potppredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.