Arhiva Mihajla Pupina bogata i jedinstvena riznica

Arhiva Mihajla Pupina bogata i jedinstvena riznica

10/12/2021 Off By BERB

Foto: Jelena Vučetić/ Marina Jančević

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić prisustvovala je danas u Galeriji RTS-a promociji projekta “Arhiva Mihajlo Pupin”, sa više od 1.000 dokumenata o životu i radu jednog od najistaknutijih srpskih naučnika.

 

Matić je tom prilikom navela da je Mihajlo Pupin bio veliki srpski pronalazač i dobrotvor koji je svojim doprinosima zadužio srpski narod i svet i čija su dobra dela inspiracija narednim pokolenjima mladih naučnika, stvaralaca i entuzijasta.

Ona je navela da je projekat o Mihajlu Pupinu od nemerljivog značaja za istoriju našeg naroda, u kojoj je on ostavio izuzetna naučna dostignuća, ali i pokazao da je veliki rodoljub.

On je poznat pre svega kao vrhunski naučnik i otac telekomunikacija, ali još značajniji doprinos čovečanstvu pružio je kao dobrotvor, politički radnik, profesor, rekla je Matić.

Ministarka je istakla da digitalizovana “Arhiva Mihajlo Pupin” predstavlja bogatu i jedinstvenu riznicu kakvu Srbija, a ni svet, nisu imali do sada, te da ljudi u Srbiji treba da budu ponosni i zahvalni što ona predstavlja primer izvanrednog ljudskog doprinosa.

Sigurna sam u to da će ova zbirka materijala biti inspiracija i motivacija za sve istoričare, naučnike, studente, istraživače – da veruju u svoje vizije, napomenula je ona.

Matić je istakla da takvi projekti treba da doprinesu veri da je moguće ostvariti velike ciljeve, upravo posmatrajući primer Pupina i njegovog profesionalnog i životnog nasleđa.

Ministarka je čestitala organizatorima promocije na izuzetnoj postavci originalnih artefakata iz života velikog naučnika, kao i svima koji su dali doprinos da arhiva bude bogata i da pruža najbližu i najbolju sliku Mihajla Pupina.

Ona je dodala da arhiva predstavlja temeljno polazište za dalja istraživanja i razumevanja velike ličnosti kao što je bio Pupin.

Iako je samo ovo dodatni korak u spoznaji veličine njegovog lika i dela, sigurna sam da ćemo još puno materijala o ovom velikom čoveku imati prilike da vidimo, a na nama je da se, zbog tradicije i poštovanja prema tom velikanu, trudimo da shvatimo veličinu i da joj se poklonimo, poručila je ona.

Autorka projekta “Arhiva Mihajlo Pupin” Aleksandra Ninković Tašić izrazila je zahvalnost ministarki Matić na podršci, budući da je resorno ministarstvo pokrovitelj tog projekta, i navela da je “Arhiva Mihajlo Pupin” najznačajnija do sada i da je u njoj sabran rad u trajanju od 15 godina, što je neprocenjiva dokumentacija.

U Galeriji RTS-a je izložena torbica u kojoj je Pupin dobijao novine u Americi i na kojoj se nalaze njegovi inicijali, kalendar koji je slao vojnicima na Solunskom frontu u tiražu od 10.000 primeraka i neka od dela, među kojima se posebno ističe Monografija manastira Manasija koju je on štampao i finansirao iz svog fonda.

Arhiva o radu i životu velikog srpskog naučnika može se videti na portalu arhivapupin.rs.