Sanacija i rekultivacija deponije u Sovljaku

Sanacija i rekultivacija deponije u Sovljaku

10/12/2021 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je danas u Bogatiću početku radova na sanaciji deponije u naselju Sovljak, na kojoj se otpad nepravilno odlagao 30 godina.

 

Vujović, koja je obišla radove sa predsednikom te opštine Milanom Damnjanovićem, istakla je da će ova deponija biti i sanirana i rekultivisana uz podršku Ministarstva.

Ona je ukazala na to da se prvo radi sanacija deponija na koje su građani ukazivali kao na goruće ekološke probleme, a jedna od takvih je i deponija u Sovljaku.

Ministarka je napomenula da se u blizini ove deponije nalazi više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane, dodavši da meštani zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozore.

Ta slika mora da se menja i na tome intenzivno radimo i to po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina, naglasila je ministarka i dodala da je planirano zatvaranje još jedne deponije u ovoj opštini.

Vujović je istakla da su u ovoj godini potrošena značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države, dodavši da će izgradnjom regionalnog reciklažnog centra u Valjevu, koja počinje naredne godine, biti rešen problem odlaganja otpada za čitav okrug.

Prema njenim rečima, regionalni reciklažni centar u Valjevu je jedan od osam centara koje Ministarstvo gradi, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj.

Imamo plan i prioritete za narednu godinu kako bismo učinili život građana kvalitetnijim. Gradićemo stotine kilometara kanalizacione mreže, prečistače otpadnih voda i moderne regionalne centre za upravljanje otpadom, poručila je ona.

Ministarka je naglasila da će sva mehanizacija, koja je prethodnih godina korišćena u izgradnji puteva, škola i bolnica, sada biti preusmerena na izgradnju zelene infrastrukture, što će značajno unaprediti kvalitet života građana Srbije.