Srbija posvećena očuvanju regionalne stabilnosti

Srbija posvećena očuvanju regionalne stabilnosti

09/12/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ocenio je danas, na sastanku sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Republike Grčke Konstantinosom Florosom, da prijateljskim odnosima i odličnoj saradnji dveju zemalja umnogome doprinosi izuzetno dinamičan politički dijalog na najvišem i visokom nivou.

 

 

Selaković je, s tim u vezi, podsetio na svoju bilateralnu posetu Grčkoj i nedavni susret sa ministrom Nikosom Dendijasom na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Stokholmu.

Ministar je istakao da je pitanje Kosova i Metohije glavni političko-bezbednosni izazov Srbije, ističući da smo posvećeni dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, uprkos svim opstrukcijama privremenih institucija samouprave u Prištini.

Zahvalivši sagovorniku na principijelnoj poziciji njegove zemlje po pitanju Kosova i Metohije, Selaković je izrazio očekivanje da će Grčka ostati dosledna u takvom stavu.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Srbija posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i bezbednosti i uspostavljanju bliže ekonomske saradnje.

U skladu sa našim vodećim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo u EU, ministar je poručio da je naša zemlja privržena saradnji sa svim državama članicama i institucijama EU na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Selaković je podsetio na to da Srbija doprinosi evropskoj i globalnoj bezbednosti učešćem u misijama i operacijama EU i UN, i da je po kontribucijama u mirovnim misijama prva u regionu i među prvih deset u Evropi.

Kada je reč o vojnoj saradnji Srbije i Grčke, Selaković je konstatovao da je ona dobra i da se odvija kroz zajedničke vojne vežbe, obučavanje i usavršavanje u obrazovnim centrima dveju zemalja, prenevši i da smo zainteresovani za njeno dalje jačanje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.