Za izgradnju solidarnog i humanog društva neophodna sinergija svih

Za izgradnju solidarnog i humanog društva neophodna sinergija svih

09/12/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević danas je, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, uručila 60. i 61. pomagalo osobama sa invaliditetom, koja su obezbeđena kroz akciju „Čepom do osmeha“.

 

Na konferenciji „Ekosop“, koju je organizovala Humanitarno-ekološka organizacija „Čepom do osmeha“ Aleksi Drakuliću iz Kačareva i Mateji Mančiću iz Pirota uručena su elektromotorna kolica, koja su obezbeđena putem akcije prikupljanja čepova.

Kisić Tepavčević je tom prilikom izrazila uverenje da će im ona značajno pomoći da poboljšaju kvalitet života, da shvate da su jednaki i da država stvara Srbiju bez barijera, što je i slogan i prioritet rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarka je istakla da je pomenuta akcija pokazala koliko je značajno da budemo solidarni i humani i kako je za izgradnju takvog društva neophodna sinergija svih.

Ona je ukazala na to da organizacija „Čepom do osmeha“, čiji rad Ministarstvo podržava već skoro 10 godina, tokom kojih je prikupila gotovo 600 tona čepova, pokazuje kako treba da se radi i razmišlja, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se veliki deo građana uključio u ovu akciju.

Kisić Tepavčević je iskazala zadovoljstvo i zbog toga što su teme konferencije ekološko-socijalno preduzetništvo i cirkularna ekonomija, budući da solidarna preduzeća razmišljaju u širem pravcu – na koji način uključiti i najranjivije kategorije na tržište rada i kako ih učiniti ravnopravnim.

To jeste zadatak svih nas. Sva različita materijalna i finansijska davanja jesu poruka države da brine o svim kategorijama stanovništva, pogotovo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, naglasila je ministarka.

Ona je napomenula i da je Nacrt zakona o solidarnom preduzetništvu na javnoj raspravi i da očekuje da će on uskoro biti usvojen, ocenivši da će taj dokument doprineti razvoju ove vrste preduzetništva.

 

Prema njenim rečima, taj zakon će omogućiti veći podsticaj da svi oni koji su do sada imali nepovoljniji položaj na tržištu rada dođu do posla.

Upravo su nova radna mesta za svakog radno sposobnog građanina najveći stepen brige države o stanovništvu, a ovaj zakon za cilj ima smanjenje stope nezaposlenosti, navela je ministarka.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je Srbija jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali značajnim poboljšanjem indikatora na tržištu rada, čak i za vreme pandemije.

Konferenciji su prisustvovale i državna sekretarka Stana Božović i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.