Podrška za učeničke zadruge u 15 osnovnih škola

Podrška za učeničke zadruge u 15 osnovnih škola

09/12/2021 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 15 osnovnih škola, koje će od Ministarstva dobiti ukupno četiri miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga.

 

Ružić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Ministarstvo i ovog puta podržalo škole koje su osnovale učeničke zadruge i osmislile kreativne i održive projekte.

On je podsetio na to da je u cilju unapređenja ovih aktivnosti, a na osnovu prethodnog iskustva, u oktobru objavljen novi Pravilnik o učeničkim zadrugama, kojim je olakšano njihovo osnivanje i funkcionisanje.

Prema njegovim rečima, među dobitnicima na ovom javnom pozivu su dve škole koje su osnovale zadruge po novom pravilniku, pri čemu je ukupno osam škola koje su prvi put konkurisale za dodelu sredstava za unapređivanje rada učeničkih zadruga.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo podatak da je ove godine Ministarstvo na dva javna poziva dodelilo ukupno 9,8 miliona dinara za podršku učeničkim zadrugama u osnovnim školama, uz napomenu da je na prvom javnom pozivu sredstva dobilo 28 ustanova u ukupnom iznosu od 5.800.000 dinara.

Ružić je predočio da projekti sa kojima su se zadruge prijavile podstiču pozitivan i kreativan odnos prema proizvodnom procesu, a neke od njih će, na primer, sredstva iskoristiti za poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju meda, izradu suvenira, 3D štampanje.

Učeničke zadruge su važan deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompetencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju im da svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno, objasnio je on.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je do 2018. godine u obrazovnom sistemu bilo aktivno 55 učeničkih zadruga, a da danas, nakon niza aktivnosti koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovelo radi osnaživanja i podsticanja škola da formiraju učeničke zadruge, ima ukupno 112 škola koje su osnovale zadruge.

Ružić je najavio da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da podržava osnivanje i rad učeničkih zadruga, dodelom finansijskih sredstava, kao i savetodavnim radom.

Sredstva su dobile osnovne škole: „Karađorđe“ (Velika Plana), „Branko Radičević“ (Razbojna), „Matija Gubec“ (Tavankut), „Branko Radičević“ (Grabovac, Niš), „Gligorije Popov“ (Rusko selo, Kikinda), „Nadežda Petrović“ (Sićevo, Niška Banja), „Jovan Cvijić“ (Kostolac, Požarevac), „IV kraljevački bataljon“ (Kraljevo), „Sveti Sava“ (Pirot), „“Radica Ranković“ (Lozovik, Velika Plana), „Jovan Popović“ (Čoka), „Triva Vitasović Lebarnik“ (Laćarak, Sremska Mitrovica), „Sestre Radović“ (Belosavci, Kragujevac), „Prvi maj“ (Vrtogoš, Vranje) i „Lazar Savatić“ (Zemun).