Srbija i Rusija potpisale sporazume o izgradnji centra za nuklearne tehnologije u Srbiji

Srbija i Rusija potpisale sporazume o izgradnji centra za nuklearne tehnologije u Srbiji

09/12/2021 Off By BERB

Foto: Anastasia Barej

 

Vlada Republike Srbije i Državna korporacija „Rosatom“ potpisale su danas Generalni okvirni sporazum o izgradnji centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije.

 

Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik „Rosatom oversiz“ Jevgenij Pakermanov.

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

Popović je istakao da je ovo istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije, jer pomenuti sporazumi vraćaju našu zemlju na mapu evropskih država koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija.

To će, kako je ukazao, podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

Generalni direktor Državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačev izrazio je zadovoljstvo time što su zajedno sa srpskim partnerima određeni konkretni koraci, kao i preliminarni rokovi realizacije projekta, u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije.

On je objasnio da će Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.

 

Budući centar daće značajan doprinos razvoju Srbije, u njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije, kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, kao i legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka, naveo je Lihačev.

Pakermanov je preneo da će u okviru zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biti pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja.

To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i celom regionu, ukazao je on i najavio da je početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran već u 2022. godini.

Projekat uspostavljanja centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije, potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.