Отварање кластера 4 признање за остварене резултате и подстицај даљим реформама

Отварање кластера 4 признање за остварене резултате и подстицај даљим реформама

07/12/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да одлука земаља чланица ЕУ да дају сагласност Србији за отварање кластера 4 – Зелена агенда и одржива повезаност, представља признање за остварене резултате у области транспорта и енергетике и подстицај даљим реформама у овим областима.

 

“Много тога је урађено претходних година у области транспорта и регионалног повезивања, што је важно за процес европских интеграција, као што су и у енергетици у последњих годину дана спроведене одређене активности, чиме су отклоњене препреке за отварање поглавља у овој области. Донет је нови законодавни оквир у енергетици и рударству, пре свега нови Закон о обновљивим изворима енергије, усвојен је план реорганизације „Србијагаса“, као и Акциони план у области обавезних резерви нафте. Све кључне активности да Србија добије „зелено светло“ за кластер 4 спроведене су уз велику подршку и помоћ Министарства за европске интеграције и министарке Јадранке Јоксимовић“, рекла је Михајловићева.

 

„Транспортна политика, енергетика, трансевропске мреже, заштита животне средине и климатске промене су области које су веома важне за развој Србије, њену будућност и бољи квалитет живота грађана. Верујем да ће отварање кластера 4 бити додатни подстицај да кроз процес преговора са ЕУ у свим овим областима радимо још брже и ефикасније“, навела је Михајловићева.