Srbija želi u EU radi boljeg života građana

Srbija želi u EU radi boljeg života građana

07/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović izjavio je danas na konferenciji za medije u Budvi da je za Srbiju i druge države  Zapadnog Balkana važno da postanu članice Evropske unije kako bi pre svega  dostigli standarde koji garantuju bolji kvalitet života za građane.   

 

Ministar Stefanović je u Budvi učestvovao na Ministarskom okruglom stolu posvećenom položaju žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu.

– Što se tiče Republike Srbije za nas je regionalna saradnja veoma značajna i trudimo smo se da sa svim zemljama regiona ostvarimo takav nivo komunikacije i saradnje da to, zaista, bude u najboljem interesu naših vojski i naših država. Tema rodne ravnopravnosti u tome igra ne neku bočnu, već jednu važnu ulogu. Žene moraju da budu značajan deo naših sistema odbrane i njihovo učešće ne sme da bude formalno i stvar puke statistike, već suštinsko – rekao je ministar na konferenciji za medije.

On se zahvalio UNDP-u i na organizovanju okruglog stola, ali i svemu što su u prethodnom periodu uradili na jačanju svesti o rodnoj ravnopravnosti.

– Za sve nas zajedničko je da želimo da budemo članice Evropske unije i to ne da bismo imali još jednu zastavu iza nas, već zato da bi smo mogli da dostignemo standarde, koji garantuju bolji kvalitet života građana u našim zemljama. Mi delimo vrednosti Evrope i naši narodi žele da bude deo Evropske unije i zato moramo da ubrzamo procese reformi – rekao je Stefanović.

Na skupu, na kom su učestvovale, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina, sagledani su trenutno stanje, kao i modaliteti za jačanje regionalne saradnje u domenu rodne ravnopravnosti, a predstavnici zemalja učesnica potpisali su i zajedničku Deklaraciju o podršci rodnoj ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu, u kojoj su se složili da će sarađivati na konkretnim aktivnostima i projektima od zajedničkog interesa u vezi sa promovisanjem različitosti i principa rodne ravnopravnosti.

Ministar Stefanović je izrazio zahvalnost i Slovačkoj i Norveškoj na ukupnoj podršci našoj zemlji, ali i na okruglom stolu o rodnoj ravnopravnosti,  i naglasio da očekuje da će tokom predstojeće godine biti postignut merljiv i vidljiv napredak, koji će učesnici ovog okruglog stola moći da prepoznaju i podrže.