Počela sa radom Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

Počela sa radom Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

06/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, predsednika Republike Aleksandra Vučića i ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija danas je u Državnom data centru u Kragujevcu puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Republici Srbiji.

 

Ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Vučić je tom prilikom poručio da su superkompjuteri, poput onog koji je danas pokrenut u Državnom data centru u Kragujevcu, kao i oblast veštačke inteligencije, šansa za Srbiju i njen dalji razvoj.

On je naveo da je u izgradnju Data centra uloženo ukupno 55 miliona evra, a da je samo superkompjuter koštao približno dva miliona evra.

Puštanje u rad prve nacionalne platforme za veštačku inteligenciju i razvoj oblasti veštačke inteligencije je važno jer će naša deca imati priliku da žive i rade, da zarađuju u svojoj zemlji, u najboljim mogućim uslovima, naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, pokretanjem ove platforme, Srbija je ušla među 26 zemalja koje imaju nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije, a jedna je i od retkih koja ima svoj Institut za veštačku inteligenciju, što ostavlja neslućene mogućnosti za nas.

 

Kada vam komercijalno memoriju zakupljuju kompanije poput „IBM“ i „Huavej“, a potencijalno i “Orakl”, to itekako govori o tome koliko smo kao država napredovali, ocenio je Vučić.

On je saopštio da će se u kragujevačkom Data centru objediniti svi podaci iz zdravstvenih centara u Srbiji i da će se sa tim prikupljanjem početi u narednih 48 časova.

Sve snimke sa mamografa, rendgena, sve možemo da primimo ovde i da ih obradimo milion u jednom danu, objasnio je predsednik i najavio da je u planu izgradnja Instituta za molekularnu genetiku, koji će se baviti sekvenciranjem genoma, odnosno procenjivanjem sklonosti građana nekim bolestima.

U okviru Data centra, kako je predočio, biće izgrađen i dodatni poseban objekat za podatke MUP-a, Vojske Srbije i BIA, gde ćemo imati najveću bazu za apsolutno sve naše podatke i za sve ono što nam je važno u istorijskom, arhivskom i svakom drugom smislu.

On je istakao i da će pomenuta platforma biti važna i za srpsku poljoprivredu i zaštitu životne sredine, jer će zahvaljujući njoj moći da se prate promene do kojih će dolaziti u narednih 10 godina u oblasti životne sredine, ali i da će moći da se oceni kvalitet zemljišta, njegova ph vrednost, šta može da se seje, kako da se navodnjava i drugo.

Predsednik je naglasio da će sve to biti važno i za podizanje srpskog BDP-a i napredak cele zemlje, navodeći da srpski IT sektor učestvuje sada u BDP-u sa više od 9,2 odsto, dok će samo suficit u IT sektoru biti veći od milijardu evra.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što se najjači računar i računarski resursi nalaze u Kragujevcu, ocenivši da će to omogućiti mladim ljudima da nakon školovanja ostaju u tom gradu.

U tom kontekstu, on je najavio da u martu počinje izgradnja obilaznice oko tog grada, i da se završava ugovor za prvih pet od 22 kilometra.

Uz to, kako je rekao, planirana su ulaganja od 250 miliona za termoelektranu-toplanu, dok 308 miliona koštaju prečistači otpadnih voda i kišna i fekalna kanalizacija.

Vučić je prethodno sa domaćinima obišao prostoriju u kojoj boravi deo zaposlenih IT stručnjaka, gde mu je direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović pokazao da zaposleni imaju i uslove za odmor u Centru.

Tom prilikom, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu potpisao je sporazume o korišćenju pomenute platforme sa predstavnicima tehničkih fakulteta, svih naučno-tehnoloških parkova i tri instituta.

 

Jovanović je podvukao da je zahvaljujući pomenutoj platformi naša zemlja spremna da napravi novi, evolucijski iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažiji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice, kao i eUprave.

On je objasnio da ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Danas sa radošću ispunjavamo još jedan zadatak na digitalnom putu Srbije 2020–2025. Puštamo u rad Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije smeštenu na najsigurnijem i najbezbednijem mestu – Državnom data centru u Kragujevcu, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Prema njegovim rečima, u ovom centru se može videti primer kojom brzinom se razvija naša zemlja u svakom pogledu.

Projekti koje danas realizujemo u svakom smislu su nešto o čemu ranije nije moglo ni da se sanja. Mnogo toga je moralo da bude urađeno kako bi uopšte došlo do toga da Srbija može da ima data centar ili ovakvu platformu i superkompjuter, dodao je Jovanović.

Prethodno je prisutnima dobrodošlicu poželela “Daca” – Data centar android, njihov virtuelni domaćin, koja je rekla da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Ona je dodala da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Zahvaljujući toj platformi, Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu.

Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.