Јадранка Јовановић премијерно као Орфеја у опери „Орфеј и Еуридика“

Јадранка Јовановић премијерно као Орфеја у опери „Орфеј и Еуридика“

06/12/2021 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Опера Кристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“ у режији Александра Николића биће изведена у среду 8. децембра на Великој сцени (19.00 ч). Првакиња Опере Јадранка Јовановић наступиће премијерно у улози Орфеја.

 


Реч је о најновијој оперској продукцији наше куће, чија је премијера одржана 23. јуна ове године, а којом ће први пут дириговати Дијана Цветковић.

У улози Еуридике наступа Невена Бриџен, а Амора тумачи Софија Пижурица.

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридики, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав.

У поставци Александра Николића, Орфеј, као харизматични индивидуалац, веома личи на људе савременог света, он одбија да прихвати и разуме природне процесе као што су живот и смрт, чак успева и да их превазиђе. Та победа делује као тријумф људске снаге и на почетку буди оптимизам…

Учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта.

Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић.Кореограф Александар Илић.

Ово је тек друга поставка тог оперског ремек-дела класичне лепоте и одмерености у Народном позоришту у Београду.

Опера „Орфеј и Еуридика” први пут премијерно је изведена у националном театру 12. децембра 1959. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији и кореографији Ани Радошевић, а у подели су биле Бисерка Цвејић (Орфеј), Добрила Богошевић (Еуридика) и Софија Јанковић (Амор).