Održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za kulturu

Održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za kulturu

03/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za kulturu.

 

Članovi Saveta su jednoglasnom odlukom za predsednika tog tela izabrali Zorana Vapu, koji je sa liste predloga kandidata koju predlaže Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je da su izabrani kredibilni stručnjaci u oblasti kulture, koji su ispunili sve kriterijume, kao i da postoji zastupljenost oba pola u ovom telu.

Gojković je naglasila da očekuje da će Nacionalni savet ispuniti svoj zadatak u skladu sa zakonom, te da će svojim predlozima i angažovanjem doprineti unapređenju u svim oblastima kulture i umetnosti.

Na sednici su razmotreni predstojeći zadaci članova Nacionalnog saveta u okviru oblasti u kojima deluju i plan rada za naredni period.

Skupština Srbije usvojila je, na sednici koja je održana 26. novembra, Predlog o imenovanju 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu.

Nacionalni savet za kulturu, pored Zorana Vape, čine Željko Marković sa liste predloga kandidata koju predlaže Državni arhiv Srbije, Goran Vasić sa liste koju predlaže Narodni muzej Srbije, Vladimir Pištalo predlog Narodne biblioteke Srbije, Nebojša Kundačina sa liste predloga kandidata koju predlaže Narodno pozorište u Beogradu, Nevena Daković sa liste Jugoslovenske kinoteke, akademik Ivan Jevtić predlog Srpske akademije nauka i umetnosti – Odeljenje umetnosti.

Takođe, izabrani su i akademik Zlata Bojović sa liste predloga kandidata koju predlaže Srpska akademija nauka i umetnosti – Odeljenje jezika i književnosti, Isidora Bjelaković sa liste predloga kandidata koju predlaže Matica srpska, Andraš Urban sa liste predloga kandidata koju predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina i Suzana Kujundžić Ostojić sa liste predloga kandidata koju predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Nacionalni savet za kulturu obrazuje se kao stručno-savetodavno telo radi obezbeđivanja stalne stručne podrške u očuvanju, razvoju i širenju kulture.