Uručene nagrade pobednicima konkursa „Naš vojnik, naš heroj”

Uručene nagrade pobednicima konkursa „Naš vojnik, naš heroj”

03/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas, u Galeriji Vojnog muzeja, nagrade učenicima osnovnih škola, pobednicima konkursa „Naš vojnik, naš heroj”, koji su zajedno organizovali Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

Nagrađenim učenicima, njihovim učiteljima i nastavnicima, čestitali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predsednica Komisije za izbor radova pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević.

Čestitajući nagrađenima, ministar Stefanović je podsetio da su pre samo dva meseca ministarstva odbrane i prosvete potpisala Sporazum koji je omogućio da ovo takmičenje postane deo kreativnosti osnovaca.

– Video sam jedan deo radova kada sam došao i imaćemo priliku da detaljno pogledamo sve što ste naslikali, izradili, napisali. Želimo da vidimo sve što je deo tog vašeg stvaralaštva i što pokazuje koliko volite naše vojnike i našu vojsku. Drago mi je da vidim da to postaje odraz lepog, patriotskog duha koji naša deca imaju – istakao je ministar Stefanović.

Ministar je zaključio da deca vole našu vojsku i da ih interesuje ono što naši vojnici rade.

– Mislim da nekada možemo još više da pokažemo šta je to što naši vojnici rade, da pokažemo šta je to što rade i za našu decu, jer nemojte nikada zaboraviti da su vojnici i naša vojska tu za naš narod, da čuvaju našu decu, da obezbede našu sigurnost i bezbednost, da mi možemo mirno da spavamo dok oni rade svoj posao – naglasio je ministar Stefanović.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer su radovi pristigli iz cele Srbije, dodajući da odluka koji su radovi najbolji nije bila laka.

– Komisija je morala ozbiljno da se pomuči ko će biti treći, drugi, prvi. Za mene ste svi prvi, za mene su svi radovi prvi, jer su pokazali takvu vrstu emocija i posvećenosti i roditelja, jer ja znam koliko roditelji učestvuju u ovome, i nastavnika, koji su bili ključna karika, ali naravno, bez vas, naših mališana, to ništa ne bi bilo moguće – ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je rekao da se nada da će se učenicima dopasti nagrade, knjige koje su im dodeljene, posete muzejima i odmor na planinama i u drugim objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gde će moći da uživaju sa roditeljima i drugarima.

– To je jedna vrsta skromne nagrade, ali nagrade od srca, koju Ministarstvo odbrane hoće da vam da. Naš posao je da približimo šta je to što vojnici rade, jer je to jedno posebno zanimanje – naglasio je ministar Stefanović, podsetivši da su vojnici ti koji čuvaju naše nebo, reke i zemlju, radeći taj posao da bismo svi bili sigurni, bezbedni, da bi naši mališani bili srećni, mogli da se smeju, idu u škole, druže se i igraju.

Zato je važno da se setimo vojnika, jer je svaki od njih naš heroj, naglasio je ministar Stefanović.

– Zato vam hvala što ste ih tako predstavili. Ovde sam video neke od radova i sa koliko ste puno ljubavi nacrtali njihove uniforme, kape i njihov širok osmeh i drago mi je da ih tako doživljavate. Mi smo uvek spremni da izađemo u susret ukoliko želite da vas odvedemo negde gde ćete moći da vidite nešto što vojnici rade, da vas odvedemo u kasarne i pokažemo nešto što je važno za svakodnevni život, jer vojnici pored svojih redovnih aktivnosti, pomažu ljudima i u slučaju požara, poplava, u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija. Vojska je tu uvek da se nađe prva i da pomogne. I zato zaista mislim da su vojnici naši heroji, i da baš danas, na Dan veterana, moramo da se setimo svih onih koji su se borili za našu zemlju i učinili sve što je moguće da bismo mi danas bili bezbedni i slobodni – naglasio je ministar Stefanović.

 

On se zahvalio učesnicima takmičenja za sve što su uradili i za njihov veliki trud i rad.

– Nadam se da ćete i u narednim godinama učestvovati u ovom takmičenju. I da iskoristim priliku da se zahvalim na sjajnoj saradnji sa Ministarstvom prosvete. Ministar Ružić i ljudi koji rade sa njim su ovo prihvatili od prvog trenutka, radili sa nama rame uz rame i mislim da smo napravili jednu stvarno sjajnu stvar, a dogovorili smo se da to proširimo i da muzeje koje ima naša zemlja, koji se vezuju za vojsku, ali i za istoriju i tradiciju Srbije učinimo dostupnijim školama. I tu bismo, naravno, želeli podršku i svih nastavnika i roditelja, jer hoćemo da naša deca uče šta je sve to Srbija radila, šta je naša vojska uradila za bezbednost i sigurnost građana naše zemlje, šta je radila u oslobađanju ove zemlje u teškim situacijama za naš narod, ali da i vi imate priliku da vidite nešto što je zaista nacionalno blago naše zemlje – zaključio je ministar Stefanović.

Ministar Ružić je istakao da je cilj konkursa bio da podstakne učenike na razmišljanje o istoriji naše zemlje, uzvišenim moralnim vrednostima, tradiciji i identitetu našeg slobodarskog naroda.

– Učenički radovi na ovom konkursu su pokazali da su razmišljanja o svemu što se odnosi na vojnika naše države ispunjena ponosom koji proističe iz činjenice da smo mi uvek vodili oslobodilačke ratove te da samim tim imamo plejadu heroja i mislim da smo jedna od retkih nacija koja time može da se podiči. Kada posmatrate vojnički poziv sa tog stanovišta, svaki pripadnik našeg mladog naraštaja je u mogućnosti da uvidi da biti vojnik znači pripadati jednoj od najčasnijih i najplemenitijih profesija. Učenici, kao autori ovih radova, praktično otkrivaju i poručuju,  da nas vojnici i danas, kao i u celokupnoj istoriji naše države, uče najboljim i besmrtnim primerima patriotizma, rođenim iz duboke, neuporedive ljubavi prema svome narodu i državi, koju najdublje potvrđuje spremnost svakog vojnika da za tu ljubav žrtvuje i sopstveni život – rekao je ministar Ružić i poželeo da ovaj konkurs postane tradicionalan.

Učenici osnovnih škola, podeljeni prema uzrastima od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog razreda, takmičili su se u kategorijama: srpski jezik, likovna kultura, tehnike i tehnologije. Uslov za učešće na konkursu, koji je trajao od 11. oktobra do 11. novembra, bio je da rad bude originalno kreativno rešenje.

Za učenike u oba uzrasta, koji su u takmičarskim kategorijama osvojili prva mesta, nagradom je predviđen sedmodnevni boravak sa članom porodice u objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije namenjenim za odmor i rekreaciju. Prva mesta donela su istu nagradu i za nastavnike razredne, odnosno predmetne nastave nagrađenih učenika.

Drugoplasirani radovi u svim kategorijama učenicima su doneli posetu Muzeju vazduhoplovstva uz stručno vođenje i vožnju simulatora letenja, a učenicima koji su osvojili treća mesta, u znak sećanja na učešće na konkursu, uručene su knjige sa posvetom.

U uzrastu od prvog do četvrtog razreda prva mesta su osvojili:
– Luna Marković,učenica 4. razreda OŠ „Crnjanski“ iz Jagodine i učiteljica Jelena Gajić, za najbolji literarni rad;
– Sara Vučković,učenica 4. razreda OŠ „Ćele kula“ iz Niša i učiteljica Violeta Milićević, u kategoriji likovna kultura;
– Aleksej Kuzma, učenik 4. razreda OŠ „Slavko Rodić“ iz Bačkog Jarka i učiteljica Ljiljana Karanović, u kategoriji tehnike i tehnologije.

U uzrastu od  petog do osmog razreda za najbolje radove su nagrađeni:
– Uroš Drašković, učenik 8. razreda OŠ „Momčilo Popović Ozren“ iz Paraćina i nastavnica Dragana Spasić, za literarni rad;
– Anđela Crnić, učenica 8. razreda OŠ „Rade Končar“ iz Beograda i nastavnica Bojana Ražnatović, za likovni rad;
– Petar Zdravković, učenik 6. razreda OŠ „Vožd Karađorđe“ iz Leskovca i nastavnica Slađana Dimitrijević, u kategoriji tehnike i tehnologije.

Nagrade za druga mesta, od prvog do četvrtog razreda dobili su:
– Srna Simić, učenica 2. razreda OŠ „Aca Aleksić“ iz Aleksandrovca (literarni rad);
– Aleksej Radovanović, učenik 4. razreda OŠ „Crnjanski“ iz Jagodine (likovni rad);
– Veljko Živković, učenik 4. razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Niša (tehnike i tehnologije).

Učenici nagrađeni drugim mestom, uzrasta od petog do osmog razreda su:
– Miodrag Tadić, učenik 6. razreda OŠ „Mića Stanojlović“ iz Koceljeve (literarni rad);
– Nevena Maričić, učenica 8. razreda OŠ „Karađorđe“ iz Velike Plane (likovni rad);
– Stefan Pavleski, učenik 7. razreda OŠ „Branko Ćopić“ iz Beograd (tehnike i tehnologije).

Treću nagradu, za uzrast od prvog do četvrtog razreda, dobili su:
– Jovan Branković, učenik 1. razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Velikog Laola (literarni rad);
– Dunja Vladimirović, učenica 4. razreda OŠ „Ćele kula“ iz Niša (likovni rad);
– Kosta Lazarević, učenik 4. razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Niša (tehnike i tehnologije).

Dobitnici treće nagrade od petog do osmog razreda su:
– Nađa Stanojević, učenica 8. razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Negotina (literarni rad);
– Anđelija Dragojlović, učenica 5. razreda OŠ „Vuk Karadžić iz Priboja (likovni rad);
– Matija Goranović, učenica 6. razreda OŠ „Vožd Karađorđe“ iz Leskovca (tehnike i tehnologije).