Србија окренута регионалној сарадњи

Србија окренута регионалној сарадњи

03/12/2021 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас, путем видео линка, на  Самиту Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) који се одржава у Будви.

 

Централни део Самита био је панел шефова делегација на којем су уз председницу владе, између осталих, учествовали и председник Владе Републике Словеније Јанез Јанша, председник Владе Бугарске Стефан Јанев, председник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић и министарка за евро-атлантске интеграције и потпредседница Владе Украјине Олга Стефанишина.

 

Председница Владе Србије захвалила се Црној Гори на организацији овог скупа и нагласила да Република Србија, са великим задовољством, учествује у свим регионалним иницијативама које могу довести до бољег живота грађана. „Чланство у Европској унији остаје главни спољнополитички циљ Србије. На основу свих реформи које смо спровели и које спроводимо, и вођена резултатима које је Србија остварила, очекујемо позитивне сигнале из Европске уније у Бриселу током децембра и у току словеначког председавања ЕУ“, навела је Брнабић.

 

Према њеним речима, Србија парелелно са овим активностима, ради на повезивању региона и омогућивању бржег и лакшег протока људи, робе и услуга. „Србија је покренула и Иницијативу Отворени Балкан, чије су за сада чланице Србија, Северна Македонија и Албанија. Надам се да ћемо ускоро постићи нове резултате у оквиру ове иницијативе, које ће значити електронску размену докумената, мање чекање на границама, ефикаснији проток камиона и теретних возила… Сматрам да је и током пандемије корона вируса, Србија показала окренутост регионалној стабилности и сарадњи, потпуно свесни да без заштићеног, стабилног и развијеног региона, нема ни заштићене, стабилне и развијене Србије“, рекла је председница Владе.

 

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, земље која тренутно председава ЦЕИ, захвалио се још једном премијерки Ани Брнабић на донацији вакцина Црној Гори, и нагласио да су прве вакцине којима су Црногорци вакцинисани управо вакцине које су стигле из Републике Србије.

 

Самит је почео усвајањем такозване Мапе пута за здравство на Западном Балкану, и учесницима самита су се на почетку обратили европски комесар за проширење Оливер Вархељи, Стела Кириакидес, европска комесарка за здравство и безбедност хране као и Ханс Хенри Клуге, регионални директор СЗО.

 

Централно-европска иницијатива (ЦЕИ) је настала 1989. из сарадње четири државе (Италија, Аустрија, тадашња СФР Југославија и Мађарска). Данас има 17 чланица: Албанија, Белорусија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка, Италија, Мађарска, Северна Македонија, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Србија, Украјина и Црна Гора. Аустрија се повукла из чланства 2018. године, а девет држава су чланице ЕУ. Преосталих осам су државе Западног Балкана и тзв. Европског суседства.