Гојковић на свечаној академији Савеза слепих Србије

Гојковић на свечаној академији Савеза слепих Србије

03/12/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је свечаној академији Савеза слепих Србије поводом 75 година рада Савеза и 50 година  постојања Библиотеке Савеза за слепе „Др Милан Будимирˮ.

 

 

 

Гојковић је истакла да Библиотека Савеза, која је највећа у нашем региону, чува драгоцено културно благо, као и да је незаменљив чувар српског језика у његовом звучном облику и на Брајевој азбуци.

„Својом богатом збирком књига и публикација, ова библиотека даје немерљив допринос на пољу културе и књижевности и могућност слепима и слабовидима за њихово усавршавање и образовање“, оценила је министарка културе. Гојковић је подсетила да је Библиотека Савеза слепих Србије, која носи име нашег академика и једног од најзначајнијих српских филолога, највећа установа те врсте у овом делу Европе и додала да је задатак свих у друштву да се подржи делатност Библиотеке.

На свечаности је министарки Гојковић уручена повеља Савеза слепих Србије.

„Ово признање има велику вредност, али представља и обавезу више да и у времену пред нама, свесни значаја рада ваше организације, посвећено и предано помажемо и развој библиотеке и других културних садржаја за слепе и слабовиде“, нагласила је министарка културе и изразила захвалност због чињенице да је Савез слепих Србије препознало активности и подршку коју Министарство културе и информисања пружа у борби за достојанственији живот свих слепих и слабовидих особа у Србији.

Гојковић је истакла да је Србија у претходној деценији остварила видан напредак у унапређењу положаја особа са инвалидитетом и кроз побољшање закона.

„Данас, на Међународни дан особа са инвалидитетом, имамо обавезу да читаво друштво подсетимо на потенцијале и постигнућа особа са инвалидитетом, чиме оне свакодневно доприносе развоју и напретку наше земље. Зато је од изузетног значаја да се подигне свест читавог друштва о томе да су особе са инвалидитетом равноправни грађани наше земље, који на свој начин доприносе развоју друштва. Ту свест заједно морамо да градимо, пре свега путем васпитања, образовања, али и кроз културне и медијске садржаје, који би требало да у што већој мери афирмишу вредности на којима почивају друштвена равноправност и доступност“, закључила је Гојковић.