Широм Србије обележен Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар

Широм Србије обележен Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар

03/12/2021 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар обележен је различитим активностима у градовима широм Србије.

 

 

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић присуствовала је обележавању 75. година Савеза слепих Србије и 50 година Библиотеке „Др Милан Будимир“, поручивши да je приоритет Министарства да свим грађанима обезбеди социјалну сигурност, а рањивим групама пружи додатну подршку. За обележавање ових јубилеја Министарство је Савезу слепих Србије определило 2,7 милиона динара.

 

Министарство је за адаптацију и опремање ове библиотеке, једне од највећих библиотека за слепа и слабовида лица на Балкану, обезбедило више од 12 милиона динара. „Поносни смо на чињеницу да смо значајна средства уложили у ову библиотеку која представља извор сазнања за слепа и слабовида лица, а посебно за ученике и студенте“, истакла је Божовић.

 

Државна секретарка је навела да је један од значајних партнера Министарства у креирању политике усмерене ка заштити права и унапређењу пoложаја особа са инвалидитетом свакако Савез слепих Србије, организација са дугом традицијом која оствaрује заједничке интересе и циљеве свих слепих и слабовидих лица у Републици Србији.

 

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић посетио је данас радни центар „Звуци срца“ Хуманитарне организације Дечје срце у којем ради осам особа са инвалидитетом, које су запослене преко Националне службе за запошљавање и 15 особа са инвалидитетом које су у програму припреме за запослење. У овом радном центру су организоване радионице на којима су млади са сметњама у развоју правили лицидерска срца са речима и порукама подршке, прихватања и јединства, које ће се делити током целог децембра, будући да је то месец празника и даривања.

 

Јанић је том приликом рекао да ће ресорно Министарство наставити и у наредном периоду да ради на унапређењу положаја особа са инвалидитетом, јер је то један од приоритета рада и истакао да особе са инвалидитетом морају да имају једнака права и услове живота као и остали грађани наше земље.

 

„Изузетно ми је драго што сам данас имао прилику да посетим радни центар „Звуци срца“ и уверим се да све оно што се овде ради, као што су израда разних рукотворина и многе друге активности, заиста се ради срцем. Када вас дочека таква атмосфера, не може, а да на вас не остави снажан утисак“, рекао је Јанић.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална је за рад радно окупационог центра „Звуци срца“ који је званично отворен 2019. године издвојило 3 милиона динара. Хуманитарна организација Дечје срце у поступку је оснивања предузећа за професионалну рехабилитацију и обављаће делатност штампе на текстилу и керамици и шивење производа од текстила.

 

 

У Крагујевцу је, у организацији Спортског савеза особа са инвалидитетом Крагујевца, Спортског друштва Раднички и КСК Пчелице, организована промоција спорта особа са инвалидитетом клубова и удружења са територије града Крагујеваца и шумадијског округа, а помоћница министра у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица рекла је да су особе са инвалидитетом равноправни чланови друштва и да је неопходно активно радити на њиховој инклузији, што Министарство и чини.

 

„Особе са инвалидитетом су део нашег друштва и морају једнако да буду укључене у све друштвене токове. У складу са кампањом „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, Министарство активно ради на уклањању свих препрека. Једино на тај начин бићемо модерно друштво у ком су сви грађани једнаки“, нагласила је Зекавица.

 

Представници Сектора за заштиту особа са инвалидитетом присуствовали су обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом широм Србије. У Шапцу је одржана изложба рукотворина радионице „Стари занати“ у организацији Градске организације инвалида рада, док је у Лесковцу одржана завршна активност пројекта „Свет је леп када заједно стварамо“, коју је организовало Удружење за помоћ МНРО Лесковац, а представници Сектора присуствовали су догађају који је организовала градска општина Звездара.

 

У Новом Саду се одржава берза „Волим књиге“ и изложба слика деце и младих из Друштва за особе са инвалидитетом Новог Сада, коју у ТЦ „Променада“ организује Удружење „Живот као инспирација“. Такође, у склопу обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом одржава се инклузивна манифестација „У уметности смо сви једнаки“, коју организује Удружење особа са инвалидитетом Београд, као и свечаност „За живот без баријера“, коју у хотелу „Метропол“ организује удружење „Хенди центар Колосеум“ под покровитељством Министарства.

 

Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар проглашен је од стране УН 1992. године од када се обележава у целом свету. Према подацима Светске здравствене организације између 12 и 15 одсто становништва има неку врсту инвалидности. Ове године Међународни дан особа са инвалидитетом у свету биће обележен под слоганом УН „Лидерство и учешће особа са инвалидитетом у стварању инклузивног, приступачног и одрживог света после пандемије Ковида 19“.

 

 

Најзначајније остварене резултате Сектор за заштиту особа са инвалидитетом промовише у оквиру Кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” која је покренута у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије. Циљ кампање је да се појединачне активности које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом промовишу под заједничким слоганом и препознатљивим визуелним идентитетом.