Више од 9.000 младих добило је прилику за прво радно искуство у оквиру програма „Моја прва плата“

Више од 9.000 младих добило је прилику за прво радно искуство у оквиру програма „Моја прва плата“

03/12/2021 Off By BERB

Послодавци који учествују у програму „Моја прва плата 2021“ одабрали су 9.237 младих којима ће пружити  прилику да стекну прво радно искуство. Млади ће имати прилику да се радно оспособе код 5.471 послодаваца.

 

 

У програм је укључено 70 одсто лица са средњошколским образовањем, а 30 одсто са високим образовањем и мастер дипломом. Од укупног броја младих више од 60 одсто су жене.

 

Најтраженија занимања и компанија и младих су правник, административни службеник, економиста, књиговођа и продавац.

 

У првом циклусу програма ”Моја прва плата”, који је започео 2020. године, 35 одсто младих је након успешно завршеног програма потписало уговор о раду, од чега половина код истог послодавца.

 

Ове године држава је обезбедила да кроз овај програм који траје девет месеци, млади до 30 година са завршеном средњом школом примају месечну накнаду од 22.000 дин, а високообразовани 26.000 динара, као и доприносe за случај повреде на раду и професионалне болести. Ово је повећање од 10 одсто у односу на прошлогодишњи циклус.

 

Програм „ Моја  прва плата“ има за циљ да младима у Србији обезбеди прво радно искуство. Програм пружа могућност младима да стекну знања, вештине и компетенције за рад и тако повећају могућности за запошљавање, а послодавцима да новим запошљавањем инвестирају у развој људских ресурса и повећају обим пословања.