Добри и садржајни односи Србије и Бугарске

Добри и садржајни односи Србије и Бугарске

02/12/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је, на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Стокхолму, са привременим министром спољних послова Бугарске Светланом Стоевим.

 

 

Министар Селаковић је констатовао да су билатерални односи веома добри, као и да је политички дијалог на високом и највишем нивоу интензиван и садржајан.

 

Саговорници су разговарали о сарадњи у областима енергетике, инфраструктуре и економије, а Селаковић је напоменуо да је Бугарска један од наших најзначајнијих партнера по обиму трговинске размене.

 

Шеф српске дипломатије подвукао је да је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ и, у том смислу, захвалио Бугарској на подршци нашим евроинтеграцијама, преневши да би нам била драгоцена њихова искуства из приступног процеса.

 

Такође, посебна пажња је била посвећена заштити права бугарске националне мањине у Србији.

 

Министар Селаковић је поручио да је један од наших приоритета регионална сарадња, додавши да желимо економски да повежемо регион, како би се кроз слободан проток људи, капитала, роба и услуга обезбедили напредак и бољи животни услови.

 

Селаковић је истакао да је регионална стабилност у највишем интересу Србије и да ће наша земља наставити да промовише дијалог као једино средство за решавање отворених питања, како у преговарачком процесу Београда и Приштине, тако и у односу са суседима.