Србија посвећена родној равноправности

Србија посвећена родној равноправности

02/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Мари Јамашито, представницом генералног секретара УН у Србији, о питањима у вези са родном равноправношћу, нормативном оквиру за унапређење положаја жена у Србији, као и о Акционом плану за спровођење Резолуције УН „Жене, мир и безбедност“.

 

 

 

„Показало се да је одлука о оснивању Координационог тела за родну равноправност била веома добра, с обзиром на то да смо направили озбиљне помаке и унапредили законске и стратешке оквире у области родне равноправности и забране дискриминације. Такође, мислим да је сарадња Владе и невладиног сектора кључна, као и са међународним организацијама, посебно агенцијама УН. Влада је у потпуности посвећена родној равноправности и унапређењу положаја жена у друштву. Имамо родно одговорну Владу, у Скупштини је више од 40% посланица, али је потребно да урадимо више на локалном нивоу и да у процесу доношења одлука имамо више жена“, рекла је Михајловићева.

Она је, говорећи о реализацији акционог плана за спровођење Резолуције УН „Жене, мир и безбедност“, навела да је суштина у сарадњи Координационог тела, Министарства одбране и Министарства за људска и мањинска права и дијалог.

Јамашито је рекла да су подаци о унапређењу положаја жена у Србији охрабрујући, као и да активности које спроводи Координационо тело додатно обезбеђују учешће жена, пре свега у политичком животу.

„Драго ми је да видим да сте посвећени овом питању, јер то је уједно и борба за људска права и једнакост. Чињеница да имате родно одговорну Влада, као и да је у Скупштини 40 одсто посланица, показује вашу жељу да унапредите положај жена и импресионирана сам тиме. Мислим да је важан и висок степен заступљености у оружаним снагама и на другим местима где се одлучује, јер имате тај капацитет за жене шампионе, а Ви сте свакако једна од њих. Канцеларија коју водим је повезана са УНМИК-ом и више од 20 година смо део свега што се дешава у односима Београда и Приштине. Мислим да би учешће жена у дијалогу помогло у постизању договора, јер ни у једној ни у другој делегацији нема жена“, рекла је она.

На састанку је било речи о смањењу сиромаштва и раду Националне коалиције за смањење енергетског сиромаштва, којом председава Михајловићева, зеленој агенди, плановима за унапређење енергетске безбедности Србије и изградњи нових, одрживих капацитета у области рударства и енергетике.

Михајловићева је истакла да је план да Србија у наредних 20, 30 година смањи производњу из угља и истовремено изгради нове капацитете који користе обновљиве изворе.