Sastanak sa predsednikom Slovenije

Sastanak sa predsednikom Slovenije

28/11/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i svim temama koje su od interesa za dve zemlje.

 

 

Predsednik Vučić izjavio je posle sastanka da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou i puni poverenja i uvažavanja.
“I ovaj susret je potvrda sadržajnog, intenzivnog političkog dijaloga. Mislimo da imamo veoma dobre odnose sa Slovenijom, a kao jedan od primera toga je podatak da je pre 10 godina trgovinska razmena iznosila 572 miliona evra, a sada iznosi milijardu i 200 miliona. Naravno da ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će i trgovinska razmena da raste”, rekao je predsednik Vučić i dodao da očekuje da se u narednom periodu odredi datum zajedničke šeste sednice dve Vlade. On je istakao da su glavne teme razgovora, uz evropske integracije, bile regionalna stabilnost, problemi u regionu, situacija na Kosovu i Metohiji, dijalog u Briselu i očuvanje mira i stabilnosti.
„Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo“, naglasio  predsednik Vučić i dodao da je slovenački predsednik osoba poznata po tome što podržava evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije. On je naveo da je upoznao predsednika Pahora sa elementima inicijative Otvoreni Balkan i sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice.
Predsednik Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfor-a, a da Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na Kosovu i Metohiji, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira.
„Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji. Jedan deo slovenačkog  kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas“, zaključio je predsednik Vučić.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izjavio je da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito u poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan, što bi, kako je istakao, bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu.
“Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i za to što je spomenuo slovanačke vojnike na Kosovu i Metohiji. Sutra ću ih posetiti”, rekao je predsednik Pahor i dodao da će se tokom posete KiM založiti da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom. On je istakao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine.
„Slovenija je veliki zagovornik tog dijlaoga i još uvek ga podržava. Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali, da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu”, poručio je slovenački predsednik i naglasio da zastoj u dijalogu ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu ni EU.