Protest zbog zagađenja vazduha: Građani poručili da vlast hoće da ih otera u ekološko izbeglištvo

Protest zbog zagađenja vazduha: Građani poručili da vlast hoće da ih otera u ekološko izbeglištvo

28/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Beta

 

Protest protiv zagadjenja vazduha u organizaciji Ekološke straže završen je nedaleko od zgrade Instituta za javno zdravlje “Batut”, kojoj građani tokom protesta nisu prilazili kako ne bi uznemirili pacijente u obližnjoj bolnici.

Predstavnik Ekološke straže Bojan Simišić je sa protesta pacijentima uputio “poruku ljubavi” i pozvao građane da se za dve nedelje okupe u drugim većim gradovima Srbije kako bi protestovali zbog ekoloških problema.

On je pobrojao da su danas na protest u Beogradu došli građani iz Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Leskovca, Niša, a prema pocenama kolona je tokom protestne šetnje narasla na broj od više hiljada ljudi.

 

Simišić je rekao da su danas građani obišli “institucije koje ćute”, pošto su prethodno bili i ispred gradske skupštine i Predsedništva Srbije, kao i da nisu uspeli da obiđu sve “insitucije koje ćute”, ali da će to uraditi u narednim protestima.

Sinišić je uputio podršku svima onima u tim institucijama koje ne pristaju na ćutanje već se bore za zdrav život.

“Svi moramo da budemo solidarni u ovoj borbi i ne smemo da se delimo ni na koji način”, rekao je Sinišić.

Na početku protesta, okupljenim građanima u centru Beograda pročitan je proglas u kome se poručuje da će se ovakva okupljanja nastaviti sve dok se problem ne reši.

“Vlada je pokazala da je zdravlje građana ne zanima, a naše je Ustavno pravo da vazduh koji dišemo ne bude opasan”, navedeno je u proglasu.

U proglasu je navedeno da nadležni ćute o oboljevanju građana, kao i da zbog skrivanja podataka vazduh neće biti manje štetan.

“Ovo je narodni bunt. Ne tražimo zlatno doba već da živimo kao sav normalan svet”, navedeno je u proglasu.

Pre šetnje, koja je krenula od Terazija okupljenima se obratilo više govornika, medju njima i naučna saradnica Fakulteta za geografiju Milica Lukić, koja je rekla da vlast svakog dana govori o ekonomskom prosperitetu iako se građani “bore za vodu, zemlju i vazduh”.

Profesorka Snežana Šerbula sa Katedre za ekologiju o zagađenju je rekla da se u Boru, gde živi, topionica nalazi u centru grada, i da je planirano povećanje proizvodnje za više od dva puta.

Ona je rekla da je građanima u Boru život skraćen za deset godina, a da će sa povećanjem proizvodnje biti još manji.

Građani su tokom protestne šetnje prošli pored Skupštine grada, a zatim i pored Predsedništva Srbije, gde su poručili predsedniku Aleksandru Vučiću “da želi da ih otera u ekološko izbeglištvo”.

“Ali nećete uspeti, ovo je naša zemlja”, poručili su okupljeni koji su krenuli prema Institutu “Batut”.

Zbog protesta za saobraćaj je bila zatvorena Ulica Kralja Milana.