Отворен мост „Братољуб“ и гранични прелаз

Отворен мост „Братољуб“ и гранични прелаз

28/11/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Влада Србије

 

Изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова у Влади Србије Александар Вулин и министар комуникација и транспорта у Савету министара БиХ Војин Митровић свечано су данас отворили мост „Братољуб“ на Дрини између Братунца и Љубовије, заједнички гранични прелаз и царински терминал између две државе.

 

Вулин је истакао да је Дрина граница онолико колико ми то хоћемо, нагласивши да је ово срећан дан за грађане Србије и РС јер нам даје прилику да будемо ближи једни другима и покажемо да између браће не може и не сме бити граница.

Он је нагласио да Србија и Република Српска желе мир и просперитет, поручивши да ће, док год је председник Србије Александар Вучић, Република Српска бити чувана, брањена и помагана.

Министар је поновио да Србија, у складу са својим обавезама и међународним правом, поштује суверенитет БиХ, али исто тако, РС доживљава као свој спољнополитички приоритет.

Ми Босну и Херцеговину поштујемо, али Републику Српску искрено волимо и учинићемо све да буде сигурна, заштићена и успешна, рекао је Вулин и додао да ће Србија, као гарант Дејтонског споразума, учинити све да се тај документ заиста сачува и спроводи.

Митровић је рекао да му је част што у име Савета министара БиХ присуствује овом догађају, који обе стране чекају 15 година од идеје до реализације и шест година од почетка радова на изградњи моста, чији назив има симболику јер се састоји од почетних слова општина са две стране Дрине, Братунца и Љубовије.

Он је изразио захвалност Србији на финансирању изградње поменутог моста, чија је вредност приближно 499 милиона динара, подсетивши на то да је изградња почела 2015. године а да је завршена 2017. године, при чему је 2019. године нови Савет министара БиХ обезбедио средства која су била неопходна да се изгради заједнички гранични прелаз.

Овај мост спаја две обале, две државе, два народа, Србију са Републиком Српском, а онда и Босном и Херцеговином. Спаја два региона и економије, јер мостови, поред тога што спајају људе, омогућавају и повезивање инфраструктуре и развој економија, рекао је министар.

 

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је ово велики дан за РС и Србију, наводећи да је ово први заједнички гранични прелаз и да би по узору на њега у будућности требало да градимо прелазе који ће бити на једном месту како би олакшали процедуре за све оне који их користе.

Он је оценио да овај прелаз треба да омогући просперитет људи који живе и са једне и са друге стране Дрине, истакавши да је то била визија када се одлучило да се крене у изградњу овог прелаза и моста.

Заједнички гранични прелаз Љубовија (Нови мост) – Братунац (Нови мост) је први заједнички гранични прелаз између Србије и Босне и Херцеговине.

Србија је финансирала изградњу моста „Братољуб“, који је дуг 227 метара, а широк 14 метара и садржи по једну траку у сваком смеру, пешачке и бициклистичке стазе у оба правца. Босна и Херцеговина финансирала је изградњу заједничког граничног прелаза, који се налази на њеној територији.