Otvoren 27. Festival autorskog filma

Otvoren 27. Festival autorskog filma

27/11/2021 Off By BERB
Foto: FAF
Goranu Markoviću dodeljena nagrada za životno delo
Na svečanom otvaranju 27. Festivala autorskog filma publici su se obratili direktor festivala Igor Stanković, umetnički direktor festivala Srđan Vučinić, selektor Stefan Ivančić, predsednik saveta festivala Srdan Golubović, selektorka Maša Seničić, kao i dobitnik nagrade za životno delo reditelj Goran Marković koji je zvanično proglasio ovo izdanje festivala otvorenim.
 

 

Direktor festivala Igor Stanković zahvalio se svim sponzorima, prijateljima i partnerima festivala, kao i bioskopskim salama u kojima se ove godine održava Festival autorskog filma. Za kraj svog obraćanja, zahvalio se i medijskim prijateljima, ali pre svega i osnivačima festivala, kao i vernoj publici festivala.

„Odvažan, nepredvidiv, iracionalan i začudan autorski svet 27. Festivala nudi nam zavidnu količinu antitela za virus nove nerealnosti u kojoj smo se našli“, Stanković je citirao Srđana Vučinića i pozvao ga da se pridruži na bini zajedno sa selektorom Stefanom Ivančićem.

Srđan Vučinić je zatim publici ponudio kratku i duhovitu šetnju kroz ovogodišnji program, pozivajući publiku da isprati bogatu i raznoliku selekciju 27. Festivala autorskog filma.

„Živimo u trenutku u vremenu kada je film istisnut iz bioskopa. U mraku bioskopske sale danas retko vlada tišina jer sadržaj koji je okupirao redovne bioskopske repertoare najčešće je irelevantan. Zbog toga je Festival autorskog filma jedinstven događaj“, rekao je Stefan Ivančić i pozvao publiku da u narednih sedam dana „kolektivno gledamo svetove koje ćemo jedino moći da doživimo na Festivalu autorskog filma.“

 

On je zatim pozvao Srdana Golubovića i Mašu Seničić kojima je pripala čast da, prema rečima Seničić „predstave reditelja čiji su filmovi snažno odredili način na koji gledamo Beograd i način na koji čitamo prepoznatljive mikrokosmose unutar našeg društva.“ U pitanju je naravno Goran Marković kome je na ovogodišnjem festivalu dodeljena nagrada za životno delo.

„Goran Marković jedan je od retkih autora, ne samo u domaćem, nego i u evropskoj i svetskoj kinematografiji, koji je izgradio beskompromisan autorski svet uz izuzetan osećaj, potrebu i komunikaciju sa publikom“, rekao je Golubović, a  zatim pozvao Markovićeve bivše studente, prisutne u sali, da se takođe popnu na binu i zajednički dodele nagradu našem slavnom filmskom autoru.

 

Uz iznenađenje ovim gestom, Goran Marković je prihvatio nagradu i objasnio značaj Festival autorskog filma za njega samog.

„Najznačanije je to što je taj festival okupio publiku koja je bila drugačija od ostalih. Za ovih 27 godina su se čitave generacije ljudi sa prefinjenim ukusom, hrabrošću i zainteresovanošću za nešto što je istina ili novina.“

„Uvek je to bio bastion prema neukusu i prema teškim vremenima i mesto gde možete naći utehu“, zaključio je Marković i festival proglasio zvanično otvorenim.