Opozicija: Izlazimo na izbore iako nisu pošteni, cilj je pobeda na svim nivoima

Opozicija: Izlazimo na izbore iako nisu pošteni, cilj je pobeda na svim nivoima

26/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Beta

 

Predstavnici opozicije okupljene oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS) i Demokratske stranke (DS) saopštili su danas da izlaze zajedno na izbore.

“Izlazimo na izbore, potpisali smo i dogovorili se oko zajedničkog nastupa, naravno uslovno rečeno izbore jer i dalje nemamo slobodne i poštene izbore”, saopštili su predstavnici tih stranaka.

U zajedničkom obraćanju javnosti, uz Zorana Lutovca, Vuka Jeremića i Dragana Djilasa, najavljeni su i predsednik Pokreta slobodnih gradjana, Pokreta slobodna Srbija, Pokreta za preokret, Gradjanske platforme, Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara i Udruženih sindikata Sloga.

Lutovac je rekao da su se odlučili, “slušajući pre svega glas naroda i relevantna istraživanja, na frontalnu borbu, zajedno sa gradjanima”, kao i da su se dogovorili o “savezu i izdigli iznad ideoloških i partijskih razlika sa ciljem stvaranja zemlje vladavine prava” i da su “alternativa (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću”.

“Ne pravimo nikakvu kolonu već osnov za široki savez “, objasnio je Lutovac te naglasio da spisak onih koji će se priružiti tom savezu nije konačan.

Prema njegovim rečima, namera je da bude okupljen što širi front ljudi sa istim ciljem stvaranje normalne i demokratske Srbije u kojoj će se poštovati ljudska prva, i gde će sudstvo biti nezavisno a mediji slobodni.

“Ovim sporzum postajemo široki savez koji postaje alternativa Vučićevom režimu”, rekao je on.

Djilas je rekao da idu na pobedu na svim nivoima, a Jeremić da su patrijske interese ostavili za “srećnija vremena” jer žele da od 3. aprila Srbija bude drugačija zemlja od sadašnje.

Lider SSP je naglasio i da Srbija, pod aktuelnim režimom, svake godine ostane bez 100.000 ljudi, te podsetio na broj umrlih i novoredjenih kao i na one koji napuštaju Srbiju.

“Naša obaveza je da uradimo sve što možemo da to zaustavimo”, rekao je Djilas.

Naglasio je da je njihov cilj da obezbede stabilnu i demokratsku Srbiju u kojoj će svako moći da živi od svog rada.

Jeremić je rekao da je cilj da, posle izbora 3. aprila naredne godine, gradjani Srbije žive kao sav normalan i evropski svet.

On je naglasio da su opozicone stranke i pokreti, stvaranjem širokog saveza, ostavili po strani partikulrane i stranačke interese.

Na konferenciji za novinare saopšteno je da će se o budućem kandidatu za predsednika kao i za gradonačelnika Beograda, svi u savezu naknadno dogovoriti konsenzusom i da će o tome obavestiti javnost, “kada za to bude vreme”.

Ocenjeno je da ne bi bilo dobro da se o tome prerano govori jer očekuju, na svakoga od kandidata opozicije, žestoke napade režima i njihovih tabloida.

Lider Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović izrazio je uverenje u izborni uspeh, kao i potpredsednica SSP Marinika Tepić koja će predvodti listu na republičkim izborima.

Grbović je rekao da ne samo da može da pobedi u Beogradu i ostvari značajan rezulat na parlamentaranim izborima, već i da, kako je naveo, na predsdničkim izborima natera Vučića da udje u drugi krug.

Izrazio je uverenje u poraz Vučića u drugom krugu predsedničkih izbora.

“To će biti stepenica ka našoj slobodi”, rekao je Grbović.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je ocenio da će opozicija morati 3. aprila naredne godine da bude i policija i sudija i tužilac kako bi osigurala izbornu volju gradjana.

Izrazio je uverenje da će i te poslove uspešno obaviti.

Predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović je naglasio da je taj sindikat pristupio opoziconom frontu kako bi se izborio za prava radnika i nov i moderan Zakon o radu.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi kao do sada, kineski investitori odredjivaće položaj radnika u Srbiji.

Predsednica pokreta Slobodna Srbija Lidija Martinović izrazila je zadovoljstvo što je formiran opoziconi front.

“Ta sila će konačno oslobiti Srbiju”, rekla je ona.

Tepić je izrazila uverenje u pobedu opozcije, te naglasila da je opozcija prvu pobedu ostvarila time što se ujedinila.

“Odlučili smo da idemo do konačne pobede, da nema stajanja i da nema nazad”, rekla je ona.

Tepić je naglasila i da će današnji datum, 26. novembar 2021. kada je ozvaničeno jedinstvo opoziciije, biti jedan od najzačajnih datuma u istoriji Srbije.

Ona je pročitala i deklaraciju o ujedinjenju opozicije u kojoj je navedeno da je cilj stvaranje normalne i demorkatske Srbije.