Гојковић и Хепинг отворили Трећи форум Кине и земаља Централне и источне Европе

Гојковић и Хепинг отворили Трећи форум Кине и земаља Централне и источне Европе

25/11/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар културе и туризма Народне Републике Кине Ху Хепинг отворили су данас Трећи форум Кине и земаља Централне и источне Европе посвећен сарадњи у области уметности, који се одржава у онлајн формату.

 

 

 

„У претходних готово десет година се веома уверљиво показало да је сарадња у формату Кина-ЦИЕЗ снажан, иновативан и конкретан основ развоја и јачања узајамне блискости у великом броју области. У суочавању са глобалним изазовима нашег доба најбољи начин за њихово превазилажење је јачање сарадње на регионалном, као и међурегионалном плану. Најбоље примере за то можемо наћи управо у области културе“, истакла је је Гојковић.

Гојковић је нагласила да тема дводневног Форума „Будућност коју већ живимо“ указује на незапамћену брзину догађаја који нас окружују, те да се и у таквим околностима може напредовати кроз сарадњу и отвореност у размени заједничких најважнијих искустава.

„Уверена сам да ће у наредна два дана  учесници Форума, експерти из земаља механизма Кина – ЦИЕЗ у четири панела дати значајан допринос разумевању потенцијала и правцима развоја у визуелним уметностима, филмској уметности, анимацији и видео-играма. Ове области доживљавају свакодневну трансформацију, као последицу изузетно брзог технолошког развоја. Због тога је посматрање из различитих углова посебно важно за стварање нових идеја и реализацију заједничких пројеката“, истакла је министарка.

Гојковић је додала да је креативном сектору и области културе, као најрањивијим од последица пандемије изазване Ковидом-19, дата снажна подршка за опоравак, те да се на тај начин култура показала и као један од највиталнијих делова друштва о чему сведочи њено брзо прилагођавање у дигиталном пољу деловања.

Гојковић је указала на важност повезаности савременог културног и креативног сектора са привредом, предузетништвом у култури будући да се на тај начин ствара нови културни капитал и додатна вредност. Та повезаност се огледа кроз иновативност и употребу нових технологија, видљиву у области визуелних уметности, филма, 3Д дизајна и анимације, архитектуре, нагласивши да је Влада Републике Србије препознала креативни и културни сектор као један од кључних развојних праваца, исказан и у 20 стратешких приоритета развоја културе Републике Србије од 2021. до 2025. године. Гојковић је истакла и да ће те области бити веома упечатљиво и садржајно заступљене и у оквиру манифестације „Европска престоница културе“ чији је домаћин у 2022. години Нови Сад.

Министар културе и туризма Народне Републике Кине Ху Хепинг нагласио је да је механизам сарадње Кине и ЦИЕЗ важна платформа за Кину и земље Централне и Источне Европе за унапређење пријатељства, проширење сарадње и тражење заједничког развоја, те да су Кина и земље Централне и Источне Европе оствариле значајан напредак и плодне резултате у културној и туристичкој размени и сарадњи.

Хепинг је истакао да се улажу напори да се изгради Форум за уметничку сарадњу Кина-ЦИЕЗ, и отворе канали за уметничку размену и сарадњу, прикажу најновија достигнућа у истраживању уметности и размене драгоцена искуства у уметничкој пракси, као и пружaње снажног подстицаја за међусобну промоцију развоја књижевности и уметности, док промовисање продубљивања међусобне сарадње обезбеђује културну храну.

„Верујем да утицај културе и уметности превазилази време и простор и преко националних граница, наша одлучност да искрено сарађујемо је незаустављива, а будућност пријатељских односа вредна је чекања. Са темом „Ми смо у будућности“, овај форум ће се фокусирати на најсавременије теме у савременој уметности као што су визуелна уметност, филмска уметност, анимација и уметност видео игара, водиће размену и дискусије и тражити заједничке путеве развоја, што је од великог значаја, рекао је Хепинг.