Усвојен програм финансијске подршке спортским организацијама

Усвојен програм финансијске подршке спортским организацијама

25/11/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити којим се додатно унапређује положај корисника тих услуга, без дискриминације, под равноправним условима, уз активно, ефективно и информисано учешће свих лица која учествују у доношењу одлука, а које утичу на живот и права корисника, у складу са приступом заснованим на људским правима.

 

 

Заштита права корисника услуга привременог смештаја у социјалнoj заштити омогућава континуирано оспособљавање корисника за самосталан живот, пуно и равноправно учешће у друштву и остваривање социјалне инклузије кроз процес деинституционализације.

 

Чланови владе усвојили су сет измена и допуна закона из области просвете који се односе на предшколско, основно и средње образовање, а које омогућавају формирање Националног испитног центра као важног сегмента у реализацији пројекта државне матуре.

 

На данашњој седници усвојена је Уредба о тржишној премији и Фид-ин тарифи како би се остварили циљеви оснаживања енергетске безбедности, јачања одрживости енергетског система и очувања животне средине, на шта се Србија обавезала потписивањем Софијске декларације о „Зеленој агенди за Западни Балкан“ 2020. године. Србија је овим преузела обавезу спровођења мера у области спречавања климатских промена и загађења, развоја енергије и биодиверзитета, мобилности и циркуларне економије, одрживе пољопривреде и производње хране. Један од циљева постављених овим документом је и развој тржишних модела за коришћење обновљивих извора енергије.

 

На седници је основано Координационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање корупције у областима од посебног ризика, чији је циљ успостављање координације спровођења антикорупцијских мера на највишем политичком нивоу уз политичку и институционалну одговорност високог руководства за реализацију стратешких мера у тој борби. Овом одлуком јасно је дефинисана координација и сарадња различитих актера који су задужени за спровођење и праћење спровођења Оперативног плана, што је све саставни део Ревидираног Акционог плана за Поглавље 23.

 

Влада Србије усвојила је Програм финансијске подршке спортским организацијама у отежаним економским условима услед пандемије вируса COVID – 19, који ове године подразумева подршку за спортске клубове у износу од 1,2 милијарде динара. Новчана средства биће уплаћена клубовима из прве и друге лиге, у мушкој и женској конкуренцији у колективним, индивидуалним и параолимпијским спортовима. Средства ће бити додељена за даљи развој кошарке, одбојке, ватерпола, рукомета, каратеа, џудоа, рвања, таеквондоа, бокса, тениса, стоног тениса, веслања, кајака, пливања и стрељаштва и параолимпијског спорта, а предвиђена су и улагања у спортску инфраструктуру, како би се омогућили адекватни услови за тренирање широм Србије.

 

На седници је усвојена Уредба о утврђивању просторног плана подручја посебне намене предела изузетних одлика „Власина“ којом је то подручје категорисано као природно добро од изузетног значаја за Републику Србију, односно заштићено природно добро прве категорије. Усвајањем овог документа створени су предуслови за реализацију регионалних и локалних развојних интереса 13 општина Јабланичког и Пчињског округа, а који се односе на заштиту животне средине и побољшање квалитета живљења локалног становништва, унапређењем инфраструктурне и комуналне опремљености и развојем привреде.

 

Влада Србије донела је одлуку о отварању амбасаде Србије у Краљевини Бахреин, као и одлуку о отварању конзулата у Харареу у Републици Зимбабве и постављењу почасног конзула у тој земљи.

Влада Србије дала је сагласност да се отвори конзулат Северне Македоније у Републици Србији.